Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a vorbit miercuri, la Craiova, despre reluarea stagiului militar obligatoriu. La ora actuală este puțin probabil acest lucru, ideea nefiind pusă în discuție la nivel politic sau în Guvern, a afirmat Fifor.

Discuții despre acest lucru au avut loc doar între cei din domeniul militar, interesați să formeze o bază pentru Armata Română. „Am văzut că s-a rulat foarte mult această informaţie referitoare la stagiul militar, pe parcursul zilei de ieri. Unii au înţeles-o exact cum am declarat, alţii au dorit să dea nişte tuşe la declaraţia mea, dându-I o altă tentă. Haideţi să explicăm cât se poate de clar. Este puţin probabil să discutăm despre reluarea stagiului militar obligatoriu în România, în acest moment, din varii motive. Ieri am spus faptul că stagiul militar obligatoriu nu este anulat ci doar suspendat. Aceasta este legea şi aici ne aflăm. Aşa cum am spus, nu ne gândim la reluarea stagiului militar obligatoriu, nu facem asta, în guvern nu s-a discutat, nu s-a discutat la nivel politic nicăieri.
Este normal ca atunci când discuţi de ideea de a crea o bază pentru Armata României să abordezi şi astfel de subiecte, cu atât mai mult cu cât în context, în jurul nostru, sunt state care au reluat serviciul militar obligatoriu. Cel mai recent exemplu este cel al Suediei, care tocmai a reintrodus stagiul militar obligatoriu. Dar, revin şi subliniez: nu s-a discutat la nivelul guvernului, la nivel politic, nu ne-am propus să reluăm stagiul militar obligatoriu.
Dimpotrivă, am spus ieri, continuăm programul rezervistului voluntar, ne gândim la modificarea legii, ne gândim la a găsi soluţii pentru ca acest program să fie unul mult mai atractiv decât a fost până acum, astfel încât să devină cu adevărat de succes. Nu suntem fericiţi că nu am reuşit din prima, sunt lucru pe care le reglăm şi sperăm ca acest program să fie unul care să furnizeze personal Armatei Române.
Modificările sunt în primul rând financiare, iar pe de altă parte să vedem cum putem să facem mai atractiv. Este evident că nu se va înghesui nimeni niciodată să devină rezervist voluntar, dacă nu există şi nişte stimulente de natură financiară, care cu adevărat să facă să merite lucrul acesta. Este un sistem pe care îl gândim pentru a putea să creştem atractivitatea ideii de a veni în armată”, a declarat Fifor.

Articolul precedentAngajaţii DJST Dolj, CSM şi ai Casei Studenţilor, în grevă generală
Articolul următorMinistrul Apărării, la Craiova: „Aproape 8.000 de oameni au plecat din sistem”