Peste o sută de meşteri populari din întreaga ţară au adus în faţa craiovenilor produse lucrate de mâinile lor, expozanții participând la cea de-a 41-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari, eveniment derulat în perioada 26- 28 octombrie pe esplanada Teatrului „Marin Sorescu” din Craiova.

Ceramica, împletiturile din lână ori nuiele, costumele populare, picturile în ulei sau culori de apă şi produsele alimentare tradiţionale, toate acestea îi vor bucura pe doljeni, timp de trei zile, începând de vineri, dacă vor trece pe la Târgul Meșterilor Populari.

Nelipsite de la eveniment, carpetele sau covoarele din lână, lucrate de Maria Neamţu din judeţul Vâlcea, au reajuns și anul acesta la Craiova.

„Vin din Vâlcea. Totul este lucrat cu ghergheful. Este minutat să dai viaţă firelor de lână, munca fiind una titanică. Eu mă ocup de tot. Spăl materia primă, adică lâna, o vopsesc, curăţ totul până la cel mai mic detaliu pentru a nu avea surprize neplăcute cât trec efectiv la treabă. Preşurile sunt cuprinse între 25 şi 3.500 de lei. Fac de la mici carpete la covoare de mari dimensiuni”, a spus Maria Neamţu din Măldăreşti, judeţul Vâlcea.

 

 

De la târg nu vor lipsi dulciurile de casă sau brânzeturile şi afumăturile aduse din Sibiu, prețurile fiind pentru toate buzunarele, după cum spun negustorii prezenți în centrul urbei.

Târgul Meşterilor Populari este organizat, anual, de Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, cu Consiliul Local şi Primăria Municipiului Craiova, având sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dolj.

Ca la fiecare ediție a manifestării, calitatea şi valoarea creaţiei vor fi răsplătite cu premii. Potrivit organizatorilor, se vor acorda premii pe două secţiuni – Adulţi şi Copii şi tineret, între care Trofeul Târgului, oferit de Consiliul Judeţean Dolj şi Muzeul Olteniei, în valoare de 3.000 lei, şi Premiul „Cetatea Băniei”, acordat de Primăria Municipiului Craiova, în valoare de 1.000 lei.

Articolul precedentCadastru gratuit pentru alte patru comune din județul Dolj. Peste 5.600 de cărți funciare eliberate
Articolul următorCET-ul ține craiovenii în frig și fără apă caldă, de trei zile. Directorul vine cu promisiuni în fiecare zi