Peste 5.600 de cărți funciare au fost eliberate gratuit pentru proprietarii imobilelor din comunele Călărași, Măceșu de Sus, Ostroveni și Valea Stanciului, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), Doljul ocupând prima poziție în clasamentul județelor care au înregistrat cele mai multe imobile prin PNCCF, cu peste 40.000 de cărți funciare, eliberate anul acesta.

Proprietarii a 5.665 de imobile din comunele doljene Călărași, Măceșu de Sus, Ostroveni și Valea Stanciului vor primi cărțile funciare eliberate gratuit, începând din această săptămână. Primarii celor patru unități administrative-teritoriale (UAT) au preluat deja documentele care atestă înregistrarea în evidențele de cadastru și carte funciară a 5.665 de terenuri agricole, cu suprafața totală de 2.981,84 de hectare.

În comunele Călărași, Măceșu de Sus, Ostroveni și Valea Stanciului, lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților pe sectoare cadastrale au început la finalul anului 2017.

„În anul 2018, județul Dolj a înregistrat o creștere spectaculoasă la capitolul cadastru general, numărul cărților funciare eliberate gratuit pentru cetățeni fiind dublu față de anul trecut. Sunt optimist în ceea ce privește păstrarea acestui ritm în realizarea cadastrului general, având în vedere că, din 2018, fiecare primărie poate solicita finanțarea în valoare de 155.000 de lei de două ori pe an. A doua veste bună este faptul că, în luna octombrie, ANCPI a publicat în SEAP anunțul privind achiziționarea de “Servicii de înregistrare sistematică în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară a imobilelor din 194 de unități administrativ-teritoriale”, dintre care patru sunt din județul Dolj: Leu, Maglavit, Moțăței și Poiana Mare. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional – Proiectul major privind „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, a precizat directorul O.C.P.I. Dolj, Mihai CILIBIU.

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanțare poate fi bugetul local.

Articolul precedent20.000 de șomeri în județul Dolj
Articolul următorS-a deschis Târgul Meșterilor Populari, la Craiova