Mai multe mămici ale unor copii cu dizabilităţi și adulţi cu astfel de probleme, din județul Dolj, au protestat, vineri, în Piaţa „Mihai Viteazul” din Craiova, în semn de nemulțumire față de proiectul de buget pentru anul în curs care are prevede ca autoritățile locale să susțină integral finanțarea domeniului asistenței sociale.
Manifestanții cer ca toate cheltuielile de asistenţă socială şi protecţie specială a copilului, respectiv salarii şi indemnizaţiile asistenţilor personali, cheltuielile pentru serviciile destinate copiilor din orfelinate şi adulţilor cu dizabilităţi, să fie asigurate de la bugetul central, aşa cum prevede legea.
De asemenea, persoanele în cauză vor și înfiinţarea„ Fondului pentru Dizabilitate”, cu destinaţie fixă pentru programe de tranziţie şi inserţie pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi, din sumele colectate de la angajatorii publici şi privaţi pentru neangajarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi sau decontarea terapiilor şi a tehnologiilor asistive pentru copii şi adulţi.
„Până acum, salariile erau plătite de la bugetul central. Actuala guvernare a promis că nu va modifica nimic, dar, în proiect, nu mai sunt alocate fonduri, totul căzând în sarcina primăriilor. Dacă în oraşele mari s-ar putea găsi bani, nu acelaşi lucru se va întâmpla în mediul rural. A mai fost o situaţie similară în urmă cu zece ani, şi , atunci, nu s-au plătit. Şi acum, cu bugetare centrală, sunt zeci de procese cu primăriile, deoarece acestea nu au achitat salariile şi indemnizaţiile. Sunt persoane care au lăsat serviciul , mult mai bine plătit, ca să stea acasă cu copilul, pentru un salariu lunar de 1.200 de lei. Sunt medicamentaţii care costă foarte mult. Astăzi, la Bucureşti, sunt 30 de părinţi ai copiilor cu dizabilităţi, din județul nostru, care se alătură altora din toată ţara, pentru a-şi spune păsurile. Dacă nu se rezolvă, ne asumăm responsabilitatea civică de a întreprinde toate demersurile legale necesare pentru respectarea demnităţii noastre şi a copiilor noştri”, a spus Anemarie Vlăsceanu, mama unui copil cu dizabilităţi.