Mulți elevi din județul Dolj vor învăța și anul acesta în unități școlare neautorizate de către reprezentanții ISU Dolj sau de către inspectorii sanitari, controlul efectuat de către autorități, în această perioadă, evidențiind faptul că există încă zeci de școli în județ cu toalete în curte sau fără apă potabilă.

Autoritățile doljene au verificat unitățile școlare din județ pentru a se convinge în ce stadiu sunt acestea cu pregătirile pentru noul an școlar.

„În perioada 30 august-4 septembrie, echipe mixte formate din reprezentanți ai ISJ Dolj, ai Instituției Prefectului și ai unităților administrativ teritoriale au verificat unitățile de învățământ din județ. A fost verificat stadiul igienizării unităților de învățământ, stadiul aprovizionării cu combustibil solid pentru sezonul rece, dacă există autorizații sanitar veterinare pentru funcționare, dacă au aviz sau autorizație ISU. De asemenea s-au mai verificat dotarea cu mobilier adecvat a sălilor pentru clasele pregătitoare și existența sistemului de supraveghere video, a paznicului și respectiv a împrejmuirii spațiilor școlare”, a declarat inspectorul școlar general al ISJ Dolj, Monica Sună.

În ceea ce privește autorizația ISU, sunt unități care nu au reușit să o obțină nici pentru anul școlar viitor, deși au tot încercat acest lucru. În ciuda acestor lipsuri, șefa învățământului doljean consideră că elevii nu sunt în pericol atâta vreme cât clădirile respective au stingătoare pentru incendii.

„În ceea ce privește autorizația ISU, cea pentru încendiu, 52 de structuri școlare nu o au, dar faptul că o clădire nu are asta nu înseamnă că elevii sunt neapărat în pericol întrucât în toate clădirile există stingătoare în caz de incendiu. Lipsa autorizației înseamnă faptul că respectiva unitate nu îndeplinește fie un criteriu, fie mai multe criterii necesare pentru a obține acea autorizație”, a mai spus Sună.

Mai mult, mulți elevi din Dolj vor începe cursurile în școli cu grupuri sanitare în curte și unde apa potabilă continuă să fie un lux.

„Legat de autorizația sanitară de funcționare, 91 de unități școlare nu o dețin.  Dintre acestea, nouă sunt unități cu personalitate juridică și 82 sunt structuri ale acestora. Principala cauză că nu au autorizație este fie că nu există apă potabilă, fie că toaletele sunt situate în curte. Faptul că nu există apă potabilă, însă, vorbim despre structuri din mediul rural. Sunt cazuri unde nu există fântână în spațiul respectiv de învățământ, dar elevilor li se asigură apă pentru că au fost încheiate contracte cu firme care aduc apa potabilă în unitatea respectivă”, a explicat inspectorul general al ISJ Dolj.

Legat de rețeaua școlară pentru anul viitor, a scăzut numărul structurilor de învățământ din cauza faptului că sunt mai puțini elevi.

„Vom funcționa, pentru învățământul de masă cu 187 de unități de învățământ cu personalitate juridică, patru unități de învățământ special și 22 de unități în învățământul particular. Referitor la învățământul de masă, cele 187 de unități cu personalitate juridice au avut arondate, anul trecut, 373 de structuri. Pentru anul școlar 2018-2019 avem o mică modificare, un număr de 367 de structuri Rețeaua școlară se propune de către consiliile locale din județ. Din cauza faptului că numărul elevilor se află pe o pantă descendentă, anumite consilii locale din județ au cerut aviz din partea Inspectoratului Școlar Dolj pentru închiderea anumitor structuri. De aceea a scăzut numărul structurilor școlare. Din punctul nostru de vedere, procedând astfel, crește calitatea actului educațional, elevii urmând a se deplasa la structurile de centru cu ajutorul microbuzului școlar. Astfel a scăzut și numărul de clase cu predare simultană”,a conchis Sună.

Articolul precedentCristian Grasu, la Craiova: „La Spitalul Județean din Craiova, în caz de cutremur, pot exista daune la clădire”
Articolul următorSubvenții de sute de milioane de euro pentru fermierii doljeni