Încă un scandal face rău transplanturilor, și așa puține în România. Sunt pacienţi care spun că nu ştiu codul care le asigură locul pe lista de transplant, ceea ce lasă spațiu pentru jocuri de interese.
Medicii spun că bolnavii mint și s-au arătat foarte deranjaţi de întrebările legate de acest subiect. Ba chiar au și găsit vinovatul pentru numărul mic de donatori: presa. Detaliile unui nou scandal pe sănătatea oamenilor, acum, într-un material din campania „Pacient în România”.
Monica Pop, directoarea Spitalului Oftalmologic, s-a dezlănțuit, într-o conferință de presă, la adresa jurnaliștilor:
„Vreunul dintre dvs a venit vreodată să ne întrebe: ce am putea să facem noi, presa, ca să crească numărul de donatori? Niciodată nu s-a întâmplat, dimpotrivă: dă-i în cap, se vând organe, se face trafic!”
Pe Adriana Simion nu o mai ajută plămânii. Supraviețuiește zi și noapte legată de aparatul care îi dă oxigen. Așteaptă transplantul salvator, dar nu are codul care, potrivit legii, îi asigură locul pe lista de operații. Medicul care a înscris-o trebuia să i-l comunice, dar…
„Din păcate, acel cod CUIANT nu îl am, mi s-a spus verbal și în scris că sunt pe lista de așteptare, dar codul nu îl am”, spune tânăra.
Șeful Clinicii de Chirurgie și Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni recunoaște că pacienta are o mare problemă, dacă este adevărat ce spune.
„Teoretic, dacă nu are cod CUIANT, din punct de vedere al Agenției, nu e pe listă”, spune Irinel Popescu, șeful Clinicii de Chirurgie și Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni.
Directoarea spitalului de Oftalmologie din București, Monica Pop, dă de înțeles, însă, că uneori, disperarea îi împinge pe bolnavi la declarații care sunt doar spectaculoase.
„Cereți-i domnișoarei care a fost hârtia prin care e propusă pentru transplant și atunci veți vedea dacă are dreptate sau nu… (Reporter: Adică pacienții mint?) Da, nu o dată; dar nu mint, ei așa consideră că trebuie să facă”, a declarat Monica Pop.
Oficialii Agenţiei de Transplant spun că pacienţii au codul care îi plasează pe lista de așteptare, doar că medicii nu l-au transmis pacienţilor.
Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant promite că lămurește lucrurile, dar nu spune când.
„Pentru o mai bună comunicare între medicii care înscriu pacienții în Registrul Național de Transplant și pacienți, Agenția Națională de Transplant a trimis o înștiințare prin care acestora li se reamintește faptul că au obligativitatea de a prezenta pacienților codul CUIANT, cu acesta pacienții putând verifica în Registrul Național de Transplant existența lor pe listele de așteptare”, a explicat Radu Zamfir, directorul Agenției Naționale de Transplant.
„Una din prioritățile acestui mandat în Ministerul Sănătății este de a revigoa și a dezvolta și mai mult activitatea de transplant în România”, a promis proaspătul ministru al sănătății Victor Costache.
Anul acesta au fost făcute 172 de transplanturi, cele mai multe de rinichi şi ficat. Pe lista de aşteptare sunt însă peste 6.000 de pacienţi care aşteaptă operația salvatoare.