Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți, se arată preocupată de faptul că un procent important din posturile de conducere, coordonare și control din inspectoratele școlare și din unitățile de învățământ din România sunt ocupate prin delegație, iar potrivit parlamentarului ”cele ocupate prin concurs au fost, în unele cazuri, ocupate de clientela politică a PSD”. În acest sens, Cristina Iurișniți i-a adresat o interpelare ministrului Educației, Monica Anisie. 

Deputatul bistrițean susține că un procent de circa 30 la sută din posturi sunt ocupate prin delegație, oferind ca exemplu situația din județul Bistrița-Năsăud.

”La nivelul județului Bistrița – Năsăud în anul școlar curent, sunt numiți cu delegație, fără concurs un număr de 34 de directori și directori adjuncți, din totalul de 148 de funcții de conducere existente la nivelul unităților de învățământ de stat, respectiv 8 inspectori dintr-un număr de 21 de inspectori școlari, de asemenea, inspectorul școlar general, inspectorul școlar general adjunct și directorul CCD ocupă funcțiile de conducere actuale în urma concursurilor organizate de MEN în urmă cu mai mulți ani. Concursul pentru postul de inspector școlar general, spre exemplu a avut loc în perioada 11-20 martie 2015, iar potrivit OMEN nr. 5558/2011 durata mandatului inspectorului școlar general este de 4 ani. Situația este asemănătoare în toate județele, aproximativ 25 – 30 % din posturile de conducere, de coordonare și de control din învățământ sunt ocupate prin delegație, iar cele ocupate prin concurs au fost, în cele mai multe cazuri, ocupate de clientela politică a PSD”, a afirmat Cristina Iurișniți.

Parlamentarul bistrițean mai consideră că ”desființarea inspectoratelor școlare județene, susținerea prin centre regionale pentru resurse educaționale și prin administrația locală a finanțării investițiilor în infrastructura școlară și în formarea continuă a cadrelor didactice, promovarea mentoratului și a autonomiei școlare, pot fi doar câteva dintre dezideratele unei viziuni care poate avea aplicabilitate imediată prin intermediul unor politici publice eficiente și prompte”.

În aceste condiții, Cristina Iurișniți i-a solicitat ministrului Educației, Monica Anisie, să îi spună în ce măsură va gestiona această situație, cu privire la depolitizarea ocupării funcțiilor de conducere din inspectoratele școlare și din unitățile de învățământ de stat.