Singurul producător de pături din lână din partea sudică a țării, care își desfășoară activitatea într-un atelier din Craiova, a fost nevoit anul acesta să își întrerupă munca după ce a rămas cu 2.000 de produse pe stoc. Dan Cercelaru speră ca lucrurile să își revină și spitalele sau penitenciarele, de exemplu, să se reorienteze către articolele românești.

Una dintre cele mai mari dezamăgiri ale doljeanului este faptul că păturile sale au ajuns în multe dintre spitalele din țară și că în județul Dolj nu a reușit să pătrundă în nicio unitate sanitară.

„Confecționăm pături din lână. Este o mică afacere de familie. Am început această activitate din anul 1994. Sunt singurul producător din partea sudică a României, dar este foarte greu. Lucrăm într-un atelier în Cernele-Craiova. Am avut ceva angajați, dar de exemplu, anul acesta nu am reușit să vând nimic și am 2.000 de pături pe stoc. Cel mai greu este punctul cu desfacerea mărfurilor. Am colaborat cu hotelurile, cu spitalele, pușcării, jandarmerii, dar țin să vă spun că am dat în toată țara, mai puțin în Dolj. Niciun spital de la noi din județ nu a făcut comandă vreodată, deși eu am tot încercat. Materia primă o obțin în urma unei colaborări cu o filatură de lână. Pentru comercializare acționez pe cont propriu. Îmi fac reclamă pe internet, le mai spun prietenilor, încerc să rezist cumva”, a precizat producătorul din Craiova.

Prețul unei pături ajunge la aproximativ 100 de lei, sumă care abia acoperă materia primă și munca depusă pentru obținerea produsului finit, după cum spune doljeanul. Cât privește ajutorul, instituții de stat ar putea fi un punct de plecare și de susținere a acestor îndeletniciri.

„Ar trebui să vând 500 de pături pentru venituri decente. Prețul unei pături este de 100 de lei și asta să fim undeva la limită. Ca să fie foarte bine ar trebui să vindem o pătură cu 150 de lei/bucata. Unitățile de stat ne-ar putea ajuta. De exemplu, și-ar putea stabili un necesar și să se orienteze către produsele românești pentru că astfel toți banii rămân în țară. Ne omoară chinezăriile și lucrurile turcești, de unde nu știu dacă rămâne 10 % din valoarea produsului în țară. Lâna este aruncată pe câmp și ei cumpără chinezării. Din păcate aceasta este realitatea”, a mai spus Dan Cercelaru.

 

Articolul precedentActivitatea zilierilor, verificată de ITM. Amenzi și avertismente pentru angajatorii cu probleme
Articolul următorPolițiști din Italia, la sediul IPJ Dolj după prinderea craioveanului bănuit că a torturat familia de medici italieni