Un proiect ce are drept scop îmbunătățirea managementului comun al riscurilor în zona transfrontalieră, a fost lansat luni, în Vratsa, la eveniment participând și reprezentanții Consiliului Județean Dolj. Suma totală de care vor beneficia cei doi parteneri este de aproximativ 6.000.000 de euro, în județul Dolj urmând să fie construită o unitate de intervenții în situații de urgență, lângă Aeroportul din Craiova.   

Potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean Dolj, Oana Bică, foarte importantă în toate aceste demersuri de accesare a fondurilor nerambursabile este colaborarea dintre cele două regiuni.

„Eveniment marchează o premieră fiind rezultatul primului parteneriat dintre instituțiile noastre, dar care reprezintă și un nou capitol în seria colaborărilor transfrontaliere reușite pentru atragerea fondurilor comunitare. Ne considerăm privilegiați să facem parte dintr-o regiune europeană în care autoritățile de pe cele două maluri ale Dunării au știut să își dea mâna identificând împreună cele mai bune soluții pentru a răspunde cu ajutorul finanțărilor nerambursabile unor necesități și așteptări ale comunităților. Doar la nivelul Consiliului Județean Dolj accesul la programe de cooperare transfrontalieră, atât înainte cât și după momentul aderării, înseamnă demersuri deja finalizate sau aflate în curs de implementare cu o valoare cumulată de aproximativ 50 milioane euro. Multe dintre aceste proiecte au fost elaborate și derulate chiar alături de partenerii din Vratsa”, a declarat Bică.

Bugetul total al proiectului „Reacții coordonate și eficiente ale autorităților în situațiile de urgență din regiunea Dolj – Vratsa” este de 5.935.643, 42 de euro, din care 5.045.643, 89 de euro de la Fondul European de Dezoltare Regională, perioada de implementare fiind de 36 luni.

Din suma totală, aproximativ trei milioane euro vor fi repartizate Consiliului Județean Dolj, instituție lider de proiect. Cu acești bani va fi construită și dotată o unitate de intervenție în situații de urgență în zona transfrontalieră, lângă Aeroportul din Craiova, unitate ce va funcționa ca un grup pentru prevenție și intervenție, conectat cu Centrul de coordonare și conducere a intervenției în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră și va avea o contribuție importantă la creșterea calității în managementul comun al riscului în regiunea Dolj – Vratsa, în situații de dezastre majore, în special cele legate de transportul și infrastructura aeriană.

De asemenea, autoritățile vor cumpăra o autospecială pentru stingerea incendiilor cu o capacitate de 12.000 litri, o alta cu o capacitate de 6.000 litri, o autospecială cu capacitate sporită, echipată cu dispozitiv de descarcerare și prim ajutor, un vehicul pentru descarcerare, două ambulanțe, precum și un sistem de încărcare cu spumă a bazinelor folosite în operațiuni de stingere a incendiilor.

 

 

Articolul precedentBani pentru fondul clasei, mesaj de bun venit în multe școli din județul Dolj
Articolul următorMai multe localități din Dolj rămân trei zile fără apă din cauza unor avarii la conducta Izvarna-Craiova