Doi tineri din Craiova au adus conceptul Montessori în municipiu, oferindu-le astfel copiilor posibilitatea să devină independenţi şi să prindă încredere în ceea ce pot face ei pentru cei din jur. Metoda de lucru a devenit cunoscută în rândul craiovenilor, părinţii optând pentru acest sistem de educaţie în detrimentul programului clasic al grădiniţelor de stat.

Florin şi Carmen Paraschivu au pornit pe acest drum, al aplicării conceptului Montessori, după ce tânăra a rămas însărcinată şi a vrut altceva pentru copilul său. „Am aflat de educaţia Montessori de la o prietenă pe vremea când eram însărcinată cu fetiţa mea. Mi s-a părut un sistem interesant, aşa că m-am apucat de studiat. Am născut şi am început să aplic cu Sofia acest sistem. Timpul a trecut şi mi s-a demonstrat că în ziua de azi, tot mai mulți părinți încep să își manifeste interesul față de educația Montessori. Pe lângă activitățile inspirate din acest tip de pedagogie, părinții au început să amenajeze chiar și camerele copiilor în stil Montessori, mobilierul a devenit mai aerisit și mai accesibil copiilor, mergând pe ideea de simplitate și încurajarea independenței”, povesteşte Carmen.

La Clubul Montessori din Craiova, activitatea este una zilnică, dar sunt şi ateliere săptămânale pentru cei dornici să înveţe lucruri noi. „În acest context, în urmă cu un an și jumătate, s-a născut Clubul Educațional Montessori Craiova, care are ca scop principal promovarea acestei educații și susținerea părinților în înțelegerea sistemului, astfel încât să îl poată aplica cât mai aproape de adevăr. Activitatea Clubului este structurată astfel: pe de o parte, avem programul zilnic ce asigură o formare continuă pentru copii, pe de altă parte, avem deja tradiționalele ateliere Montessori săptămânale, unde atenția nu se concentrează doar asupra copilului ci și asupra părinților”, continuă Carmen.

Programul zilnic al Clubului Educațional Montessori Craiova este destinat copiilor din două grupe de vârstă, respectiv un an jumătate-trei ani și trei-şase ani. „La cei mici se caută cu precădere dezvoltarea senzorială, dezvoltarea independenței și dezvoltarea limbajului, prin activități specifice. La cei mari, continuăm dezvoltarea cu introducerea primelor noțiuni de matematică, de botanică, anatomie, geografie și scriere. Materialele originale, atmosfera caldă și luminoasă și personalul calificat, asigură coerența procesului educațional. Atelierele Montessori, ateliere săptămânale, au apărut din nevoia de a împărtăși acest tip de educație, cu cât mai mulți părinți și copii. La ateliere se lucrează atât cu copii, cât și cu părinții, aceștia din urmă, fiind îndrumați și primind sfaturi care se pliază perfect pe nevoile fiecărui copil”, a mai spus tânăra.

Clubul Educațional Montessori Craiova, va organiza, începând cu luna octombrie 2018, și ateliere destinate exclusiv părinților și bunicilor, seri de lectură, ateliere de dezvoltare personală, menite să ajute la o mai bună înțelegere a sistemului.

Sistemul educațional Montessori a apărut la începutul anilor 1900, dovedindu-și eficiența de-a lungul timpului, devenind metoda de educație preferată atât a casei regale a Marii Britanii cât și a multor vedete internaționale. Principala caracteristică a acestei pedagogii o reprezintă observarea atentă a copilului și educarea acestuia pornind din interior spre exterior și nu invers.

Articolul precedentAmenzi pentru ștrandurile și piscinele din Dolj. Autorizațiile de funcționare și mizeria, principalele probleme
Articolul următorDrumul dintre Valea Stanciului și Drănic, reabilitat pe o distanță de 12 kilometri. Pentru tronsonul Botoșești-Paia încă se caută soluții