Un control făcut de către reprezentanții Direcției pentru Agricultură Dolj, în colaborare cu alte instituții de control din județ, arată că cele mai multe dintre preparatele pe bază de lapte și brânză, vândute în unități de lângă sau din incinta școlilor din Craiova, sunt falsuri.

Directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Dolj, Adrian Popa, a precizat că în aceste patiserii, magazine, pizzerii sau fast food-uri se vând produse ce ar fi conţinut brânză sau unt, făcute în realitate cu grăsimi hidrogenate. Acestea sunt obţinute din ulei de palmier sau cocos şi pot duce în timp la apariția unor afecțiuni grave.

„Din cele 34 de unităţi de producţie supuse controlului un număr de 10 unităţi, reprezentând un procent de aproximativ 30% nu utilizează în procesul de fabricaţie grăsimi higrogenate, iar 24 de unităţi de producţie de produse de patiserie, cofetărie, fast-food, pizzerii, însemnând 70 %, utilizează în procesul de fabricaţie diferite specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate şi informează eronat consumatorii prin afişarea unor etichete în care se menţionează că produsele conţin brânză, caşcaval. Toate topingurile, specialităţile, cremele folosite au în compoziţie ulei de palmier în procente diferite şi provin din mai multe țări”, a menționat Popa.

Din cele 28 unităţi şcolare din Craiova verificate, în perioada 12-22 martie, s-a constatat că 11 dintre acestea deţin magazine/patiserii care expun spre  comercializare produse de patiserie, fast-food.

La Colegiul Naţional „Elena Cuza”, L.P.S.„ Petrache Trişcu”, Liceul „Traian Vuia” şi Şcoala Gimnazială nr. 24, Sfântul Gheorghe erau comercializate doar produse cu ingrediente pe bază de grăsimi hidrogenate.

La Colegiul Naţional „Carol I”, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Colegiul Tehnic Energetic şi Colegiul ”Ştefan Odobleja” se comercializau atât produse de patiserie şi fast-food care conţineau ingrediente pe bază de grăsimi hidrogenate cât şi ingrediente pe bază de lapte.

O situație bună a fost întâlnită la Şcoala Gimnazială „Alexandru Macedonski”, Şcoala Gimnazială nr. 39 Nicolae Bălcescu unde produsele oferite spre vânzare elevilor conțineau chiar lapte și produse din lapte.

Acolo unde au fost depistate probleme au fost aplicate amenzi, valoarea totală a acestora fiind de peste 40.000 de lei.

„Pentru nereguli precum dezinformarea consumatorilor şi substituirea produselor procesate din lapte cu specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, dar şi pentru neregului privind încălcarea normelor igienico-sanitare şi siguranţă alimentară, au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 41.000 de lei şi două avertismente”, a conchis directorul DADR Dolj.

Articolul precedentNatalia Vasiliev, după sinuciderea fostului soţ: „A fost pentru mine o figură mai mare decât viața“
Articolul următorFirmele de catering care asigură hrana elevilor craioveni, controlate abia după ce vor fi numărate. „Protecția Consumatorului” dezmorțită și trecută la teme