Premierul Viorica Dăncilă, vicepremierul Paul Stănescu, ministrul Agriculturii, Petre Daea, și ministrul Culturii, George Ivașcu, vor prezenți, duminică, în județul Olt, la cea de  XXXIV-a ediție a Festivalului „Sărbătoarea Iilor”, anunță organizatorii.

Evenimentul este finanţat de Ministerul Culturii și Cultelor, primind cea mai mare sumă, 570.000 lei.

Începută de inginerul Tudor Dănacu în anul 1974, după un obicei al Principesei Brâncoveanu care a premiat cele mai frumoase ii cusute de femeile din sat între anii 1920-1947, Sărbătorea Iilor de la Cezieni s-a constituit ca o formă de rezistență a frumosului și tradiției locale la tot ce însemna falsitate și kitsch.

Anual, sute de ii pleacă din Cezieni atât în țară, cât și peste hotare, demonstrând că arta milenară a cusutului este încă vie și că va dăinui multă vreme de acum încolo.

La această ediție vor avea loc expoziţii de ii şi costume populare autentice, simpozionul tematic – „România – 100 de ani de la Marea Unire. Ia – document incontestabil al identităţii naţionale şi perenităţii poporului român” (23 iunie 2018, ora 15.00), un târg de meşteșuguri populare, o paradă națională a portului popular, hora iilor, festivitatea de premiere (24 iunie 2018, cu începere de la ora 13.00).

2018 este și Anul European al Patrimoniului Cultural (European Year of Cultural Heritage – EYCH 2018). Obiectivul general al Anului este de a încuraja împărtășirea și aprecierea patrimoniului cultural al Europei, de a crește gradul de conștientizare a istoriei și a valorilor comune și de a consolida sentimentul apartenenței în spațiul european comun.

Institutul Național al Patrimoniului a selectat Festivalul Național „Sărbătoarea iilor” de la Cezieni ca fiind relevant a se desfășura în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural 2018.

Articolul precedentViitură pe un drum din Gorj. 2 kilometri de drum județean, sub ape
Articolul următorFântânile monument istoric din Craiova, reabilitate de primărie