Pacienții care suferă un accident vascular cerebral ischemic (AVC) pot beneficia de tromboliză și la Spitalul Județean Clinic de Urgență (SJCU) Craiova, medicii dispunând de aparatura necesară după ce au fost reparate cele două aparate CT (computer tomograf) care nu funcționau de mai multă vreme.

Pentru a beneficia de această procedură, este foarte important ca pacientul să se prezintă în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a SJCU Craiova, în maximum patru ore și jumătate de la primele simptome.

„În momentul în care pacientul se prezintă în UPU este preluat de medicul urgentist, în maximu 15 minute de face o anamneză, se recoltează analizele minim necesare în conformitate cu ghidul de îngrijire al pacientului cu AVC, elaborat de către Ministerul Sănătății. Tot în acest interval de timp medicul urgentist are obligativitatea de a anunța medicul neurolog și medicul radiolog, care trebuie să evalueze pacientul tot în acele 15 minute, iar în 20 de minute de la sosirea în UPU pacientul este liber să se afle la tomograf. După ce a fost efectuată tomografia medicul neurolog și radiolog decid dacă pacientul este eligibil pentru efectuarea trombolizei intramusculare. Dacă totul este în regulă, se face tromboliza. Pacientul va staționa în UPU timp de o oră cât este administrată tromboliza, după care este internat fie pe secție de Neurologie, fie la ATI, în funcție de starea fiecăruia”, a explicat dr. Valentin Dincă, medic primar UPU, în cadrul SJU Craiova.

În cazul în care pacientul se află în stare critică, va fi internat în secția ATI, după ce i se face tromboliza.

„După ce pacientului i-a fost administrată tromboliza, în cazul în care are disfuncție sau insuficiente incompatibile cu viața este adus la ATI. În momentul în care pacientul ajunge în Terapia Intensivă este preluat de medicul de gardă și se instituie toate manevrele și toată medicația pacientului critic corespunzătoare afectării funcției vitale. Rămâne în ATI atât tip cât funcțiile vitale pun îi pun în pericol viața”, a menționat prof.univ.dr. Daniela Cernea, medic primar ATI în cadrul SJCU Craiova.

În cazul în care nu se impune internarea în secția ATI, pacientul ajunge în secția de Neurologie.

Secția de Neurologie din cadrul SJCU Craiova are două paturi destinate pacienților cu AVC, aici fiind în permanență urmărit de către medicul specialist.

„Tromboliza este procedură medicamentoasă care se adresează pacienților cu AVC ischemic. Este foarte important de înțeles că principalul criteriu pentru efectuarea trombolizei este ca pacientul să ajungă în UPU în maximul 4 ore și jumătate de la debutul simptomelor. Este intervalul maxim în care pacientul poate să beneficieze de acea injecție care topește vasul de sânge ce opturează un vas cerebral responsabil de AVC. Medicul neurolog intervine de îndată ce sosește pacientul în UPU, acolo consultă pacientul, recomandă CT, participă la efectuarea tomografului și stabilește împreună cu medicul radiolog ce este de făcut. După ce se decide că pacientul este eligibil efectuării trombolizei, aceasta se desfășoară în UPU, după carepaientul care o star generală bună este transfera în secția de Neurologie. Aici este urmărit permanent de medicul de salon sau medicul de gardî, în funcție de intervalul orara în care sosește. Se urmăresc parametrii funcțiilor vitale, starea de cunoștință și starea neurologică a pacientului”, a explicat dr. Dorina Iovănescu, șefa Secției Neurologie din cadrul SJCU Craiova.

Tromboliza este procedura medicală ce poate salva viața pacientului cu AVC, dacă acesta ajung din timp la medic și spitalul derulează programul pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut.

Tromboliza intravenoasă este o metodă terapeutică ce consta în injectarea unei substanțe trombolitice, care se administrează intravenos și dizolva cheagul de sânge care blochează circulația, iar țesutul cerebral parțial ischemiat nu se mai necrozează, astfel încât deficitul neurologic se remite complet. Este foarte important de știut că tromboliză intravenoasă nu poate fi aplicată decât în primele 4,5 ore de la producerea atacului cerebral.

În România, aproape 65.000 de persoane suferă anul de accident vascular cerebral, mulţi dintre ei sunt tineri, persoane cu vârste între 20 şi 50 de ani.

Articolul precedentTehnica de intervenţie a ISU Olt, prezentată pompierilor bulgari din Dolna Mitropolia, în cadrul unui exerciţiu la un depozit GPL, din Caracal
Articolul următorDeputatul Ion Cupă, după o vizită a lui Tăriceanu în Dolj: „Urât vă scrieți finalul de carieră. Acum cinci luni erați primit la Craiova de 3.000 de oameni, acum ați fost primit de 36 de oameni”