Proiectul privind Masterplanul de Deșeuri din Dolj, în valoare de 54 de milioane de euro, pentru care s-a obținut finanțare europeană în urmă cu cinci ani, a devenit una dintre cele mai mari probleme pentru reprezentanții Consiliului Județean Dolj, președintele Ion Prioteasa anunțând că proiectul s-a blocat din cauza neînțelegerilor pe care Eco Sud le are cu Municipiul Craiova.

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a menționat că firma care se va ocupa de colectarea gunoiului din Dolj s-a mobilizat și a rezolvat tot ceea ce avea de făcut până în acest moment, fiindu-i și ei blocată activitatea. Autoritățile luaseră în calcul și colaborarea cu depozite de gunoi din județele vecine, dar procedura ar fi prea costisitoare, a mai spus șeful administrației județene.

„Proiectul privind masterplanul de deșeuri este problema cea mai gravă cu care ne-am confruntat până acum, de când facem proiecte europene. Cel mai grav lucru este să iei bani de la Uniunea Europeană sau să faci un credit, să duci proiectul până la un anumit punct și să nu mai ai continuitate. Noi suntem în această fază. Am avut 54 de milioane de euro. Noi ne-am rezolvat cam tot ce ținea de noi, a câștigat și firma care trebuie să administreze tot județul, ne-am dus către ei și le-am dat cele 32 de mașini, au avut o perioadă de mobilizare, după care s-a închis perioada, s-au organizat și au venit să ne întrebe, cei de la firmă, ce fac mai departe. În această perioadă de timp am scris topuri de hârtii către ministre, către Eco Sud, către Primăria Craiova. La ultima întâlnire cu reprezentanții Eco Sud ne-au spus că nu putem înainta cu proiectul întrucât este o problemă cu municipiul Craiova. Aceștia au spus că problema este mare. Atunci am început să batem la tot felul de uși, am avut întâlniri pe la Ministerul Mediului, am încercat să găsim soluții referitoare la depozitarea gunoiului, am discutat și cu doamna viceprim-ministru al mediului care chiar a avut o reacție când a auzit că un proiect de 54 de milioane de euro nu poate fi pus în aplicare, am discutat și în alte județe vecine”, a declarat Prioteasa.

Administrația județeană caută soluții în privința modalității de plată a unui tarif pentru depozitarea gunoiului, către Eco Sud. Reprezentanții firmei vor să aplice o taxă mai mare comparativ cu cea pe care o au stabilită cu municipiul Craiova, reprezentanții CJ Dolj luând în calcul deschiderae unui cont și alocarea unei sume de bani care să le permită transportul și plasarea gunoiului din județ în depozitul Eco Sud.

„Toată lumea ne-a spus că poate vine și un moment când primim aprobare să ducem gunoiul la Olt, de exemplu, dar când ne ducem acolo realizăm că prețul este mai mare și mai mult, când se intră în legalitate și normalitate cu Eco Sud trebuie să aducem gunoiul înapoi la Craiova. Ar trebui să plătim de două ori. La ora actuală, noi studiem o posibilitate împreună cu Eco Sud. Ei vor un tarif mai mare pe care îl cer la Craiova. Noi ne gândim cum să îl putem da, de la început, care ar fi mai mic decât dacă am duce gunoiul în alt județ. Ne-am gândit la un cont, să punem niște bani acolo și să îi asigurăm că au bani pentru a ne lăsa să ducem gunoiul în depozit. Suntem în acest punct de analiză, purtăm tot felul de discuții pentru că nu este ușor să iei o asemenea decizie”, a conchis președintele CJ Dolj.

Articolul precedentCorn, lapte și mere, poate din semestrul al doilea. Ce explicații au autoritățile din Dolj
Articolul următor41 de elevi sportivi și antrenorii lor, premiați la Gala sportului școlar doljean