Lucrările de consolidare și restaurare a Casei Dianu din Craiova, edificiu cu statut de monument istoric, în care va funcționa o nouă instituție, unică la nivel național – Muzeul Cărții și Exilului Românesc, se derulează mult mai repede decât se așteptau autoritățile județene.
Pe șantierul deschis în luna august a acestui an au ajuns, marți, reprezentanții Consiliului Județean Dolj, directorul Bibliotecii „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova și academicianul Basarab Nicolescu, cel care a făcut donații importante pentru viitorul muzeu.
Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a spus că din august până în prezent, 30 % din întreaga lucrare este gata. Un lucru neașteptat, a completat acesta.
„Casa Dianu este unul dintre monumentele de referință din Craiova. CJ Dolj a cumpărat acest imobil și aici va fi înființat Muzeul Cărții și al Exilului Românesc. Este un proiect care sigur a pornit de la Biblioteca Alexandru și Aristia Aman. Am găsit un sprijin extraordinar, pe academicianul Basarab Nicolescu, care este un prieten al Craiovei. Dumnealui a fost deosebit de implicat în această perioadă pentru a găsi locuri, oameni, care să poată să doneze pentru o parte din lucrurile care existau în exil și care să fie aduse aici spre studiu. Vor fi oameni care vor face potecă spre Craiova ca să poată să descifreze lucrurile care au fost aduse din diferite țări ale lumii. Această clădire a început să fie pusă în valoare de la mijlocul lunii august, anul acesta. Surpriza noastră extraordinară este că, după mult timp, am găsit o firmă care lucrează extraordinar, care până în acest moment a terminat aproximativ 30 % din lucrare. Este o firmă cum nu am mai văzut până acum. Investim aproape cinci milioane de euro în această clădire. Vor fi spații special amenajate pentru cei care au donat cărți , dar vom avea și spații pentru copii, pentru tineret. Va fi o instituție vie, interactivă”, a menționat Prioteasa.
Academicianul Basarab Nicolescu se declară la rândul său mulțumit de faptul că ceea ce inițial părea un vis a devenit o realitate.
„Este o mare bucurie să văd încarnată o idee care a apărut acum vreo doi, trei ani. Era un vis, o utopie atunci, iar acum s-a încarnat în ceva adevărat, real, adică o mare operă de reîntregire a poporului român. Din cauza condițiilor timpului totalitar, o parte din cultura română s-a făcut în străinătate. Și ce parte! Cu mulți fondatori. Active importante au ajuns aici, la Craiova, și multe altele vor ajunge. Cele care sunt deja aici așteaptă să trăiască, să fie văzute. Muzeul nu este un lucru mort, ci unul viu. Acest muzeu va fi o operă nu doar a Craiovei, ci una națională. Nu există în toată România un asemenea muzeu. Și va fi o operă chiar europeană, o operă care va crea un flux internațional spre Craiova”, a precizat academicianul Basarab Nicolescu.
Directorul firmei care restaurează clădirea dă asigurări că se va interveni doar acolo unde este nevoie de consolidare și că se vor păstra elementele definitorii ale monumentului.
„Apreciez foarte mult acest proiect. Lucrând în România, am întâlnit multe proiecte, dar ceea ce se face acum în Craiova asigură acea mândrie de a fi român. Am făcut un proiect, Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu. Cel privitor la Casa Dianu depășește. Craiova va deveni un hub cultural, va atrage elita României și chiar a Europei. Ne bucurăm că facem parte din proiect”, a menționat directorul firmei care face restaurarea.
Dacă totul va decurge ca până acum, Muzeul Cărții și Exilului Românesc va fi inaugurat în aproximativ 12 luni.
„Realizăm că timpul care a rămas până la inaugurare este unul foarte scurt, de aproximativ un an, ceea ce înseamnă că visul nostru devine realitate cu aproximativ 6 luni mai devreme. Mai avem foarte mult de muncă. Trebuie să arhivăm totul cum trebuie. Deja nu mai pot să spun lista tuturor donațiilor și a colecțiilor disponibile pentru că depășesc pragul de 20. Văzând cum avansează lucrările aici știu că urmează vreo două zile de muncă, zile când ne vom așeza la masă și să stabilim foarte clar destinațiile, spațiul pentru fiecare colecție în parte , dacă vom avea zone de expoziții temporare, sau de expoziții permanente. Vom stabili în detaliu cum vom așeza lucrurile”, a explicat Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Alexandru și Aristia Aman.
Proiectul „Valorificarea durabilă a monumentului istoric Casa Dianu din localitatea Craiova, județul Dolj, prin crearea unui Muzeu al Cărții și Exilului Românesc și introducerea acestuia în circuitul turistic“ este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, având o valoare totală de 4,8 milioane de euro, inclusiv TVA, din care asistența financiară nerambursabilă se ridică la 4,2 milioane de euro.