Nu și-au dat pământul în arendă la asociații și chiar dacă trebuie să se ocupe continuu de treburile de la câmp, mulți agricultori din Dolj o fac fără să li se pară greu. Cei care încă practică astfel de activități, individual, nu au suprafețe mari și preferă să și le îngrijească așa cum au văzut la părinți sau bunici. Ce vor face copiii lor, însă, rămâne de văzut, spun agricultorii.

Aleg singuri ziua în care vor să-și aducă recolta acasă, spun că știu ce pun în pământ și ce adună la final, negociază cu cei care au utilaje să le strângă grâul, rapița sau orzul de pe câmp și atâta timp cât se ocupă personal de toate aceste lucruri, aproape că nici nu mai contează dacă sunt sau nu în pierdere. Cei mai mulți dintre agricultorii din Dolj care nu au bătut palma cu reprezentantul vreunei asociații sunt convinși că tot mai mare-i satisfacția când îți asumi această îndeletnicire. „Nu știu cum este cu pierderea, sau câștigul, dar am eu grijă de pământul lăsat de ai mei și este mai bine așa. Printre scăpări am luat orzul de pe câmp, acum iau și grâul. Ne-a încurcat un pic vremea, dar cu răbdare le rezolvăm pe toate. Știu că ar fi mai comod cu asociația, dar prefer să mă ocup personal de aceste munci. Îmi place. Așa am văzut la părinții mei și așa voi face cât voi putea. Copiii se vor descurca cum vor considera ei”, a spus un agricultor din comuna Bîrca, județul Dolj.

Cât privește investițiile, doljenii care fac agricultură respectând metodele părinților sau ale bunicilor, după caz, nu-și fac calcule exacte. Important este ca la final să ducă ceva în hambar și să fie asigurați măcar până în primăvara anului viitor. „Ne-au explicat cei din cooperative că am fi mai câștigați dacă dăm pământul în arendă. Eu nu fac calcule. Încep să pregătesc terenul, dau atunci niște bani, apoi îl întrețin și mai dau când recoltez. La porumb e mai scump că iau și oameni la prășit. Tata nu mai făcea calcule și tot ducea ceva în pătul (hambar n.r.). Cu ce strâng acum ies din iarnă. Dacă ajung în martie este foarte bine”, a mai spus doljeanul.

În perioada în care nu a plouat, combinele au duduit pe câmpiile din Dolj. Nu a fost un sezon rău, referitor la orz și rapiță, mai complicat fiind însă cu grâul sau mazărea. În județul Dolj, au fost cultivate cu grâu 170.000 de hectare de teren, fiind recoltată 70 % din suprafață. Mazărea a fost cultivată pe 3.000 de hectare, ploile afectând însă cam toată suprafața. Rapiţa a fost cultivată pe o suprafaţă de 30.000 de hectare și a fost recoltată în proporție de 92 la sută, același procent de recoltare avându-l și orzul.

Întrucât ploile de acum câteva zile au afectat mai multe suprafețe de teren din județ, comisii formate din reprezentanţi ai Direcţiei Agricole, ai ISU Dolj şi ai Prefecturii Dolj au efectuat diverse deplasări în comune și vor face un bilanț al acestor pierderi.

Articolul precedentMaternitatea Spitalului Județean din Craiova, „bomba cu ceas” dintre etajele instituției
Articolul următorO familie din Dolj a dovedit că fructele de pădure nu cresc doar în zonele montane. „Zmeura Uriaşă”, proiect bio dezvoltat în comuna Daneți