O situaţie întocmită la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate Dolj indică faptul că judeţul se confruntă în continuare cu un deficit de medici specialişti, acest bilanţ fiind în contradicţie cu declaraţiile oficiale din ultima perioadă. Atât ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, cât şi cel al Sănătăţii, Sorina Pintea, au precizat că lucrurile au intrat pe un făgaş normal, că salariile au readus doctorii în ţară şi mai mult, va veni vremea când medici din exteriorul ţării vor fi interesaţi de posturile clinicilor româneşti.  

Conform situaţiei CAS Dolj, cel mai mare deficit este înregistrat în mediul rural, neurologia şi psihiatria pediatrică, chirurgia cardiovasculară, hematologia sau oncologia fiind printre specialităţile deficitare.

„La nivelul judeţului Dolj, la aceasta dată, există în continuare un deficit de medici specialişti, în mod special în mediul rural, iar specialităţile deficitare sunt: boli infecţioase, oncologie medicală, hematologie, neurologie pediatrică, psihiatrie pediatrică, chirurgie cardiovasculară, pediatrie”, se arată  într-un raport al CAS Dolj.

Prezentă luni la deschiderea anului universitar, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Lia Olguţa Vasilescu le-a vorbit studenţilor despre o situaţie bună a acestui domeniu, sfătuindu-i pe tineri să se pregătească întrucât concurenţa pentru posturi va fi acerbă.

„Discutam zilele trecute cu miniştri din mai multe ţări din Uniunea Europeană care îmi spuneau că salariile, deja, sunt mult peste ceea ce şi-au permis să acorde în aceste ţări, şi mă refer aici la Ungaria, Croaţia, alte ţări din estul Europei. Deci, probabil, veţi intra în concurenţă chiar şi cu medici veniţi din aceste ţări, aşa cum, până acum, se întâmpla cu medicii noştri care mergeau să concureze pe locurile altora din ţări ale Uniunii Europene. Vă invit aşadar să vă pregătiţi foarte bine şi vă urez mult, mult succes, în deschiderea anului universitar”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea şi directorul Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă Craiova, Alin Demetrian, au prezentat, în urmă cu aproximativ o lună, aceeaşi situaţie bună în ceea ce priveşte resursa umană, menţionând că la baza motivării medicilor stau creşterile salariale din primăvara acestui an.

Articolul precedentDotări de 24.000 de euro într-un laborator al Facultăţii de Automatică din Craiova. Urmează noi investiţii de peste 20.000 de euro
Articolul următorŞofer suspectat că s-a urcat la volan, sub influenţa drogurilor, prins în trafic de către poliţiştii din Craiova