Legea care permite recuperarea banilor cheltuiți pe medicamente și materiale sanitare, de către pacienți, pe perioada internării în spital, nu pare a fi cunoscută de către bolnavi nici la patru ani de când aceasta a fost dată. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, îi încurajează pe pacienți să-și ceară aceste drepturi, explicând faptul că trebuie să parcurgă anumiți pași pentru recuperarea banilor.

Spitalele din județul Dolj nu fac o excepție de la regula scrierii listei cu medicamentele necesare și înmânării ei aparținătorilor bolnavului pentru a le cumpăra de la farmacie.

Pacienții se plâng că sunt nevoiți să cumpere atât medicamente cât și materiale sanitare, dar nu știu că își pot recupera banii cheltuiți în acest sens. Cum medicii sau asistenții medicali nu au făcut nimic în privința informării cu privire la un drept al pacientului, bolnavul nu se mai întoarce la casieria instituției pentru a-și lua banii înapoi.

Managerul Spitalului Județean Clinic de Urgență Craiova, Alin Demetrian, a menționat faptul că nu are nicio solicitare în acest sens, anul acesta, deși știe că oamenii acuză situațiile când sunt trimiși la farmaciile de lângă spital. Demetrian a dat asigurări că se va implica mai mult în ceea ce privește informarea pacientului.

„Personal mă voi ocupa de acest aspect. Pacienții trebuie să fie informați. În baza bonului fiscal și a unei cereri depuse își pot recupera sumele de bani respective”, a spus Demetrian.

Problema este că, de multe ori, doctorii nu le dau reţete semnate şi parafate pacienţilor, ci le spun ce medicamente să îşi cumpere sau scriu pe un bilețel acest lucru. Dacă nici în foaia de observație nu se specifică faptul că tratamentul și l-a cumpărat bolnavul, lucrurile se pot complica.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susține însă că demersul nu trebuie să se cramponeze în acea parafă. „Totul se rezolvă cu bonul fiscal de la farmacie și cu o cerere din partea pacientului. În foaia de observație se trece tratamentul și se poate confrunta ce este pe bon cu ce i s-a administrat. Știm că sunt situații când medicii nu dau rețete parafate. Spun doar că trebuie să fie cumpărate anumite medicamente, că spitalul nu le are și cam atât. Le recomand pacienților să ceară să le fie respectate drepturile. Spitalul este obligat, repet, este obligat să dea banii înapoi dacă există documente justificative”, a explicat Pintea.

Articolul precedentMinistrul Sănătății vrea activitate continuă la Clinica de Cardiologie din Craiova. „Din mai până acum puteam să mișcăm ceva mai mult”
Articolul următorAutoritățile din Dolj, în gardă din cauza pestei micilor rumegătoare din Bulgaria