Cererea de finanțare pentru reabilitarea și modernizarea depoului de tramvaie, situat pe Calea Severinului, va fi depusă în perioada imediat următoare, consilierii municipali craioveni fiind convocați într-o ședință extraordinară, luni, pentru a vota noii indicatori tehnico-economici ce stau la baza alocării de fonduri bănești.
Conform expertizei tehnice realizate, acest depou, construit odată cu linia de tramvai și dat în funcțiune în anul 1987, nu a beneficiat de nicio lucrare de reabilitare până în prezent, instalațiile electrice fiind demult depășite, după cum spun experții. Depoul este alimentat cu o instalație de 0,4KV care are mai toate echipamentele uzate și nu mai prezintă siguranță în exploatare.
În ceea ce privește clădirea, formată dinntr-o spălătorie, o vopsitorie, hala de întreținere, atelierul și magazia cu materiale, nici aici lucrurile nu stau prea bine. Acolo unde s-a constatat că nici fundațiile nu mai prezintă siguranță, experții au recomandat să fie realizate subzidiri și montate plase de sârmă. Fațadele se vor finisa și ele cu tencuieli decorative în culori bej sau gri, iar uşile exterioare existente se vor înlocui cu uși metalice termoizolate.
Totodată, caleea proprie de rulare a tramvaiului, pe o lungime de 3 kilometri, dintre care 2,5 kilometri în exterior și 0,5 kilometri în incinta atelierului de reparații, va fi înlocuită din cauza gradului mare de uzură.
„Uzura avansată a căii de rulare, vechimea liniei și aparatelor de cale fac ca exploatarea să se realizeze în condiţii dificile, pe unele porţiuni chiar existând riscul producerii unor evenimente de natură umană sau materială”, se mai arată în expertiza tehnică.
Din punct de vedere al costurilor, cei care au realizat expertiza tehnică au propus două variante de lucru. Cea mai ieftină este de 51 milioane de lei, dintre care construcțiile și montajul – 42,7 milioane de lei. Cea de-a doua, mai scumpă, presupune o investiție de 62 milioane de lei, între care construcțiile și montajul – 56,2 milioane de lei. Proiectarea ajunge la suma de 1,96 milioane de lei, iar asistența tehnică – 226.000 de lei. Experții recomandă să se meargă însă pe varianta cea mai ieftină, întrucât „asigură încadrarea clădirilor în clasa de risc seismic de categoria III”.
Investiția se înscrie într-un proiect cu finanțare europeană, potrivit reprezentanților Primăriei Craiova.