Autoritățile județene au reluat activitatea de sacrificare a porcilor din satul Comănicea, acolo unde a fost confirmată prezența virusului de pestă porcină, joi dimineață, după ce miercuri nu s-a reușit mare lucru în acest sens din cauza faptului că oamenii au blocat intrarea în gospodării. Există  în acest moment și risc de răspândire a virusului întrucât mulți dintre doljeni și-au tăiat animalele în timpul nopții de miercuri spre joi.   

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSVSA Dolj, Costică Retea, abia miercuri seară s-a reușit pătrunderea în gospodăriilor localnicilor din Comănicea și preluarea porcilor pentru ucidere preventivă.

„După discuții îndelungate cu oamenii din sat am reușit, aseară, să intrăm în focarul din Comănicea. Deja se înserase, dar dacă tot am reușit să îi convingem, am acționat și am reușit să prindem și să eliminăm 15 capete. Colegii mei au plecat, azi, de la ora 7.00 în acest sat, sunt însoțiți de toate structurile și continuă activitatea. Dimineața a început relativ bine. Se pare că lumea a înțeles și nu mai sunt cetățeni care vor bloca activitatea. Noi terminam procedura de ieri, dar din păcate a trebuit să consiliem. Eu îi înțeleg și pe dumnealor că le este greu să accepte, dar aceasta este cea mai bună măsură de prevenire a răpândirii virusului de pestă porcină”, a declarat Retea.

În ceea ce privește procedura de sacrificare a porcilor, specialiștii folosesc pistoale cu glonț captiv.

„Noi avem pistolae cu glonț captiv. Sunt un fel de asomatoare care pot fi folosite și pentru astfel de cazuri. Este o metodă de ucidere fără ca animalul să sufere. Nu sunt înjunghiate”, a mai spus purtătorul de cuvânt al DSVSA Dolj.

Autoritățile se așteaptă ca în satul Comănicea să găsească, joi, mai puțini porci, după ce oamenii au avut la dispoziție câteva ore pentru sacrificare. Acest lucru poate duce, spune reprezentantul DSVSA Dolj, la răspândirea virusului.

„Este posibil ca numărul de capete pe care le vom sacrifica să mai scadă, cea ce nu este o bucurie, pentru noi. Poate doar pentru dumnealor, dar nu își dau seama că în acest fel nu fac decât să creeeze posibilitatea răspândirii virusului, cu toate măsurile noastre luate până acum. Din păcate există acest risc de răspândire a virusului. Pentru noi este o problemă dar din păcate nu putem să gestionăm și să stăpânim acest fenomen. Era bine dacă oamenii înțelegaeau din prima scopul procedurii. Nimeni nu s-a dus acolo să își bată joc de dumnealor. Noi ne-am dorit să respectăm o procedură, să lichidăm virusul, iar ei își luau banii pe animale”, a conchis Retea.

 

Articolul precedentBraconierii din Dolj, reţinuţi pentru 24 de ore
Articolul următorAcțiuni de prevenire a pestei micilor rumegătoare, derulate la Craiova