Fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, care a ispăşit o pedeapsă cu închisoarea pentru fapte de corupţie, a anunţat că vrea să candideze din nou la funcţia de edil-şef al Băniei.

Solomon a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că şi-a stabilit ca obiectiv Primăria municipiului Craiova, adăugând că niciodată nu s-a gândit că „Primăria va fi un obiectiv prea greu de atins şi ar trebui un savant să conducă oraşul”.

„Dragi prieteni, m-am hotărât şi pot să spun că am pornit la drum, spre un obiectiv clar – Primăria Municipiului Craiova. Am mare încredere în mine şi îmi spun mereu că ceilalţi nu sunt mai buni decât mine. Ei se feresc de greşelile pe care le-am făcut eu, dar fac altele pe care eu le-am ocolit. Niciodată nu m-am gândit că Primăria va fi un obiectiv prea greu de atins şi ar trebui un savant să conducă oraşul, iar eu să mă ocup de ceva mai potrivit. Asta înseamnă o slăbiciune care duce uşor la delăsare. Nu e posibil ca orice fleac să te facă să îţi dispreţuieşti puterile! Vreau să stau singur drept, fără să mă sprijin de cineva! Credinţa pe care craiovenii o investesc în mine îmi arăta calea de urmat. Iubesc Craiova!”, scrie Antonie Solomon, pe Facebook.

Solomon nu ar fi singurul caz de fost edil, care a ispăşit o pedeapsă privativă de libertate, şi a candidat din nou pentru funcţia de primar. În 2016, Mircia Gutău a câştigat Primăria Râmnicu Vâlcea, după două condamnări la închisoare pentru fapte de corupţie.

Fostul primar al Craiovei Antonie Solomon a fost condamnat, în 2013, la trei ani de închisoare cu executare într-un dosar de corupţie, aceeaşi pedeapsă fiind dispusă în cazul omului de afaceri Cornel Penescu.

La acel moment, Solomon era senator PPDD. În acest dosar, Antonie Solomon era acuzat că ar fi primit 50.000 de euro mită de la Cornel Penescu, acţionar principal al firmei PIC din Piteşti, pentru a-i facilita acestuia diverse servicii în Craiova.

Procesul a început la Tribunalul Argeş, iar apoi a fost strămutat la Tribunalul Galaţi, în iulie 2010, şi a ajuns la instanţa supremă în februarie 2013, după ce Solomon a devenit senator.

Problemele lui Solomon cu Justiţia nu s-au încheiat însă cu această condamnare şi cu ispăşirea unei pedepse cu închisoarea. În luna martie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis încetarea procesului penal împotriva fostului primar al municipiului Craiova Antonie Solomon, ca urmare a prescrierii faptelor, într-un dosar legat de retrocedarea ilegală a unui imobil.

Iniţial, în decembrie 2016, Curtea de Apel Craiova l-a achitat pe Antonie Solomon pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, alături de două angajate din Primăria Craiova, Carmen Liana Grigorie şi Nicoleta Miulescu.

La apel, Instanţa supremă a decis schimbarea încadrării juridice a faptelor de care erau acuzaţi cei trei – din infracţiunea de abuz în serviciu în infracţiunea de neglijenţă în serviciu -, însă judecătorii au constatat că faptele s-au prescris, astfel încât a fost încetat procesul penal.

Pe de altă parte, judecătorii de la Instanţa supremă au decis restabilirea situaţiei anterioare comiterii infracţiunii, fiind anulată dispoziţia semnată în 2007 de Antonie Solomon de restituire în natură a unui imobil din Craiova.

Instanţa a lăsat nesoluţionată partea civilă a dosarului, iar Primăria Craiova are termen 30 de zile pentru a deschide un proces în instanţele civile în vederea recuperării prejudiciului.

Decizia este definitivă.

În decembrie 2014, fostul primar al Craiovei Antonie Solomon a fost trimis în judecată DNA pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

În acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată Carmen Liana Grigorie, la data faptelor consilier juridic la Direcţia Contencios Juridic şi Asistenţă de Specialitate din cadrul Primăriei Craiova, pentru abuz în serviciu în formă continuată (2 acte materiale) şi Nicoleta Miulescu, secretar al municipiului Craiova, pentru abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în cursul anului 2007, în calitate de primar al municipiul Craiova şi preşedinte al comisiei de aplicare a prevederilor Legii 10/ 2001, Antonie Solomon şi-a exercitat în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu cu prilejul emiterii unei dispoziţii de restituire în natură a unui imobil compus din teren în suprafaţă de 1.310 mp şi clădire în suprafaţă de 330 mp, situat în municipiul Craiova.

Procurorii susţineau că acest document a fost întocmit de Carmen Liana Grigorie fără a ţine seama că actele prezentate de persoana notificatoare nu cuprindeau motivele de fapt pe care se întemeiază cererile de restituire şi erau contradictorii, întrucât prezentau aspecte diferite, nefiind apte să demonstreze calitatea de moştenitor legal sau testamentar al acesteia, existenţa unui act de deposedare abuzivă sau să stabilească caracterul abuziv al preluării imobilului şi fără ca notificarea să fi fost examinată pe fondul ei şi să fi primit o propunere de soluţionare din partea comisiei interne de aplicare a prevederilor Legii 10/2001.

DNA mai arăta că Liana Grigorie a atestat faptul neadevărat că imobilul ar fi fost naţionalizat în baza Decretului nr. 92/1950, deşi era donat autorităţii publice locale prin act autentic.

Prin aceste demersuri, mai spuneau procurorii, s-a produs o pagubă în dauna Primăriei Craiova în valoare de 2.064.216 lei, echivalentul a 660.000 de euro.

Articolul precedentAdolescent în vârstă de 16 ani prins în timp ce fura un telefon mobil din geanta unei femei
Articolul următorScandalul gazonului de pe Oblemenco. Primăria a cerut o expertiză