Zeci de craioveni au participat, în weekend, la un „tur ghidat” pe la casele de patrimoniu ale Craiovei, totul pornind de la ideea a doi tineri pasionaţi de istoria locală.

Turul ghidat a fost organizat de Dragoş Andreescu, care administrează pagina de Facebook Monumentalist, şi Mircea Georgescu, care îşi arată pasiunea pentru istorie tot pe Facebook pe pagina Craiova de Ieri.

Turul a propus o călătorie prin casele de patrimoniu ale boierilor de altădată, acestea reprezentând adevărate opere de artă ale arhitecților vremii.

Turul a început sâmbătă, la ora 15.00 în fața fostului Hotel Minerva, de unde a pornit pe strada Unirii, apoi continuând pe străzile Alexandru Macedonski, Bujorului, Mitropolit Firmilian, Mihail Kogălniceanu. Incursiunea în istorie s-a încheiat pe strada Popa Șapcă unde a putut fi văzută o expoziție fotografică denumită „Conacele Olteniei”.

Dragoş Andreescu a declarat pentru realitateadecraiova.net, că nu s-a aşteptat ca un număr atât de mare de craioveni să vină la acest tur, reacţia oamenilor fiind neaşteptată.

„Tururi am mai facut in Craiova, dar de data asta am zis sa deschidem si niste case. Am început sâmbătă, la ora 15.00, şi a durat până la 18. Oamenii s-au înscris pe Facebook, dar pentru că a fost cererea prea mare, le-am solicitat sa trimita mesaj de confirmare pentru primii 30. Ne gândeam că acesta va fi numărul maxim, dar au venit 50 de persoane. Turul ghidat a fost doar pentru evenimentul Street Delivery Craiova. Reacţiile au fost super, iar totul a fost gratis”, a declarat Andreescu.

Participanţii la tur au putut vedea, printre altele, Sala Maură din Hotelul Minerva, Casa NT. Popp, Casa Vasile Mirică şi Palatul Plesia.

„Este destul de greu să organizezi un astfel de eveniment. Am vorbit cu proprietarii să deschidă pentru că multe case sunt inchise si trebuie sa te ţii de program. De exemplu, la ora 16.00, trebuia sa fim undeva, apoi la 17.00  trebuia in alta casa, ca sa nu ii fac sa astepte”, mai spune Dragoş Andreescu.

Cei doi tineri au fost susţinuţi de Biblioteca Franceză Omnia Craiova, Hotel Boutique 5 Continents, Trattoria Il Calcio Craiova.

Sursa foto: Mihai Diaconu și Oltenia Bike

Articolul precedentCraiovenii pot decide locul de amplasare a celor cinci sculpturi de la Simpozionul Drumuri Brâncușiene
Articolul următorDelegație din Bulgaria, vizită de studiu la Universitatea din Craiova