Doi bărbați din Craiova, unul în vârstă de 32 de ani, celălalt de 43, au fost reținuți de către procurorii DIICOT Craiova, miercuri, fiind bănuiți că au promis și oferit anumite sume de bani mai multor tinere, victime ale traficului de persoane, pentru ca acestea să dea declarații mincinoase. 

Cei doi craioveni, între care și un avocat, ar fi vrut să îngreuneze cercetările şi să împiedice tragerea la răspundere penală a altor persoane, care erau bănuite de săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane sau minori, după cum a menționat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, Cosmin Grădinaru.

„În cursul zilei de ieri, 10 octombrie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova au depistat şi condus, la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova,  doi bărbaţi, de 32 şi 43 de ani, ambii din Craiova. Astfel, din cercetările efectuate de poliţişti sub coordonarea procurorilor a rezultat faptul că, în cursul anului 2016, cei doi ar fi promis şi oferit diferite sume de bani, direct sau indirect, mai multor tinere care aveau calitatea de persoane vătămate ale traficului de persoane sau minori, determinându-le să dea declarații mincinoase într-o cauză penală”, a declarat Grădinaru.

Conform unui comunicat DIICOT, faptele s-au petrecut în perioada 2016-2017.

„În perioada august 2016 – septembrie 2017, inculpatul Miclescu Marius a acționat în sensul împiedicării sau îngreunării cercetărilor penale în cauză, tragerii la răspunderea penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate a inculpaților cercetați în dosarul menționat cu privire la faptele de trafic de persoane/minori prin încercarea de a determina persoanele vătămate să dea declarații mincinoase cu promisiunea oferirii/oferirea unor sume de bani (corupere) sau chiar prin recurgerea la fapte cu efect vădit intimidant. În acest scop, inculpatul Miclescu Marius s-a înțeles cu inculpatul Ciucă Adi-Remus, avocat în cadrul Baroului Dolj, căruia i-a plătit onorariul, să acorde asistență juridică persoanelor vătămate, cu eludarea dispozițiilor legale, în sensul de a le determina pe acestea să dea declarații mincinoase favorabile inculpaților”, se arată în comunicat.

Adi Remus Ciucă și-a folosit calitatea de avocat și cunoștințele juridice, potrivit DIIICOT Craiova, în scopul de a împiedica sau îngreuna cercetările în cauză, determinând persoanele vătămate să dea declarații mincinoase în cauza penală cu promisiunea oferirii unor sume de bani (corupere) de către rudele/persoanele din anturajul inculpaților.

Ajunse în fața instanței, cele două fete despre care se presupune că sunt victime în această cauză, au dat declarații contradictorii comparativ cu cele din cursul urmăririi penale.

„Consecință a acestor demersuri frauduloase, la termenele de judecată din data de 10 iulie 2017 şi 27 septembrie 2017, fiind audiate în calitate de persoane vătămate, inculpatele Tîmplaru Ramona-Mihaela şi Radu Gabriela Mihaela  au dat declarații contradictorii în raport cu cele din cursul urmăririi penale, în sensul că nu au fost constrânse la practicarea prostituţiei de către inculpaţii Bălteanu Ion Gabriel şi  Cioveie Ştefănel Cosmin şi că nu au beneficiat de foloase materiale ca urmare a practicării prostituției de către aceasta”, se mai arată în comunicatul de presă.

În urma analizării probatoriului administrat de poliţişti în cauză, procurorii din cadrul D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova au emis ordonanţă de reținere pentru 24 de ore pe numele celor doi bărbaţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului și influențarea declarațiilor.

Cei doi bărbați vor fi prezentanți unei instanțe de judecată, cu propunere de arestare preventivă.

Articolul precedentCâini salvatori din Europa se întrec la Craiova
Articolul următorIncendiu de proporții la o hală în din Piața Veche a Craiovei – FOTO&VIDEO