Elevii din judeţul Dolj, care miercuri dimineață au prezentat simptomele unei viroze respiratorii, au fost trimiși acasă de către asistentele medicale din cadrul unităților școlare, triajul epidemiologic fiind efectuat foarte strict. 

Ministrul Sănătății declarat, miercuri dimineață, epidemie de gripă în România, spitalele urmând să respecte un set de măsuri suplimentare pentru această perioadă:

1. Refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute.

2. Instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa – febra și tuse, respectiv cu gripa severa (SARI) – febra, tuse și dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aștepta rezultatul de laborator!

3. Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactul pacienților internați: inițial pacienți din același salon și personalul care îi ingrijește, chiar dacă au fost vaccinați cu minimum 2 săptămâni înainte.

4. Vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat.

5. Refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestuia.

6. Refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru o igiena riguroasă a mâinilor și a suprafețelor.

7. Transferul imediat al cazurilor cu tablou clinic compatibil cu gripa/gripa severa (SARI) în spitalul/secția de boli infecțioase. În caz de supra-aglomerare a acestuia/acesteia se vor asigura condiții de izolare pe secția de origine sau într-o altă secție, cu personal dedicat.

Măsuri au fost luate și în școli, în urma triajului epidemiologic, sute de elevi doljeni fiind trimiși acasă.

Marți, peste 300 de elevi cu simptomele unei viroze respiratorii au fost întorși de la cursuri.

Articolul precedentAtenţie, şoferi! Doljul se află sub cod galben de ceaţă până la ora 11.00
Articolul următorS-a dat ordinul de începere pentru construcţia drumului expres Craiova-Piteşti