Elevii doljeni nu sunt atrași de unitățile școlare care să le asigure calificarea într-o anumită meserie, aceasta devenind o mare problemă atât pentru instituțiile de învățământ în cauză, cât și pentru angajatori, după cum a precizat directorul adjunct al Liceului Tehnologic de Transporturi Auto Craiova.

Prezent la Târgul Ofertelor Educaționale, derulat miercuri la Centrul Multifuncțional din Craiova, directorul Liceului Tehnologic de Transporturi Auto Craiova, Cristian Răduți, a adus în atenție dezinteresul elevilor de gimnaziu pentru învățământul dual, „fuga” de meserii resimțindu-se acut și în rândul angajatorilor.

Întrucât au primit solicitări din mediul privat, reprezentanții liceului au creat, pentru anul școlar 2019-2020, o nouă calificare, cea de confecționer tâmplărie din aluminiu și mase plastice.

„Pentru oferta de anul viitor avem o nouă calificare, pe învățământ profesional dual, respectiv confecționer tâmplărie din aluminiu și mase plastice, la solicitarea unui mare angajator din zona noastră. Sun 60 de locuri disponibile. Reprezentanții firmei în cauză doresc să le pregătim elevi pentru a reuși să își găsească mai ușor angajați. S-a constatat, în ultima perioadă, o lipsă de personal în cam toate domeniile, chiar și pe vechile noastre calificări, pe învățământ profesional. Avem o tradiție în domeniul auto, dar încercăm să diversificăm oferta în fiecare an, să ne pliem pe cerințele pieței”, a spus Răduți.

O altă mare problemă este că din puținii elevi care se califică într-o anumită meserie, cei mai mulți optează pentru locurile de muncă de peste hotare.

„Este o mare problemă însă atât cu ocuparea locurilor, vorbind despre învățământul profesional, problemă pe care o constată acut și angajatorii. Vin foarte mulți agenți economici la unitate cu dorința să angajeze viitori absolvenți Din păcate sunt foarte mulți care după calificare nu prea doresc să rămână în țară, în ciuda faptului că noi încercăm să îi convingem să își găsească un loc de muncă aici”, a mai spus reprezentantul Liceului Tehnologic de Transporturi Auto Craiova.

Articolul precedentLiceele și colegiile din Dolj și-au prezentat oferta școlară pentru anul viitor, în cadrul unui târg educațional
Articolul următorA fost semnat contractul privind reactualizarea Planului Urbanistic General al Craiovei. „Este pentru prima dată, după `90, când în Craiova se realizează un PUG”