Radu Călin este un tânăr în vârstă de 23 de ani, care după o călătorie de patru ani pe care a făcut-o în mai multe orașe din Europa, făcând artă stradală și bucurându-i pe cei din jur, a ajuns la Craiova. Până își stabilește noul capitol din viața sa, după cum el și-a plănuit, Radu și-a propus să facă voluntariat. Să bucure cât ai mulți copii prin spectacolele pe care le poate oferi un clovn și nu numai.

Tânărul și-a dorit să plece din țară, pentru a experimenta lucruri noi, în timp ce era la liceu. Nu și-a propus să ajungă într-o anumită zonă, dar știa sigur că vrea ceva nou și a pornit la drum cu o dubiță.

„De când eram în liceu și nu mă gândeam prea mult la problemele societății, simțeam cum îmi ard tălpiile să plec în afară, să plec unde văd cu ochii. Voiam să descopăr, să înțeleg, să simt libertatea. Așa am și făcut! Fiind plecat, abia după un timp am început să fac o paralelă între ce mi-ar fi lipsit dacă rămâneam în țară și în ce fel sistemul din afară este mai eficient”, povestește tânărul.

În fiecare colț unde a ajuns, Radu a cunoscut oameni mulțumiți de ceea ce trăiesc în fiecare zi, oameni pentru care fericirea copilului este prioritară și astfel pentru el ca tânăr care iubește să facă artă stradală totul a fost mai ușor.

„În toate colțurile călătoriei mele, fie că vorbim de Elveția, Portugalia sau Malta, am simțit cum oamenii sunt mulțumiți. Mulțumiți de viața lor, de sistemul lor, de jobul lor. Având gradul de satisfacție atât de ridicat, ceea ce le mai rămânea de făcut, era să se concentreze pe copiii lor, pe conexiunea cu ei. Asta pentru mine ca și clovn a fost un element cheie ca să pot sa am posibilitatea să călătoresc patru ani cu dubița mea, în ce direcție am dorit”, continuă Radu povestea lui.

Prima țară în care a ajuns a fost Elveția, doar că în momentul în care a simțit că pasiunea lui a devenit afacere, Radu a decis să-și continue drumul spre alte meleaguri. Cu dubița lui, tânărul a pornit la drum pentru a-i bucura pe cei mici.

„Primul pas pe care l-am făcut, ieșit din țară, a fost să mă stabilesc în Geneva, Elveția. Nu cunoșteam limba, nu cunoșteam pe nimeni dar știam că vreau să îmi lărgesc spectrul cunoașterii, voiam să știu pe ce lume trăiesc. Fiindu-mi greu la început să găsesc modalitatea de a mă deplasa după bunul plac, am început să pun bazele unei mici afaceri în Elveția, am găsit colaborator în domeniul meu, divertisment pentru copii, și de acolo a fost din ce în ce mai bine, ajungând să stau în chirie și să am tot ce îmi trebuia. Nu a trecut mult până s-a instalat un sentiment de confort și atunci m-am decis să las totul și să plec mai departe, să urmăresc scopul original al plecării mele din România. De atunci a început cu adevărat călătoria mea în Europa. Ideea de a fi clovn și a face forme din baloane pentru copii a venit destul de devreme, pasiunea însă ceva mai târziu. Eram încă la liceu și voiam să am niște bani de buzunar, am cercetat posibilitățile pe internet, am ajuns la asta, mi-am comandat echipamentul și ajutat de mama mea pentru chestiile legale, am participat la zilele orașului Sfântu Gheorghe, orașul natal, fiind un real succes pentru mine”, continuă tânărul.

Pentru Radu, cel mai dificil moment a fost cel în care și-a dorit să delimiteze pasiunea de afacere.

„Contrar așteptărilor, a fost dificil de a rămâne dedicat pasiunii și a nu o transforma într-o afacere, deși piața o cerea. A fost un moment în călătoria mea, când am decis că deși este o cerere imensă pentru ce fac, o voi face doar când voi ști că voi simți atât de multă împlinire după acel eveniment, încât l-aș fi făcut și fără bani. Înrădăcinându-mi bine regula asta în minte, a fost trecerea dintre plăcerea de a fi clovn și pasiunea de a aduce zâmbete”, mai spune tânărul.

După călătoriile prin Europa, Radu a venit la Craiova, oraș în care va sta o perioadă de timp pentru a-și plănui noul capitol din viața sa. Până va lua o hotărâre, tânărul dorește să ia parte la cât mai multe acțiuni de voluntariat.

„Am ales Craiova datorită faptului că îmi doresc să îmi petrec mai mult timp cu tatăl meu, care locuiește aici. Voi petrece o perioadă până să mă decid care este următorul capitol din viața mea, dar între timp o nevoie ce nu am putut să mi-o satisfac în călătoria mea ce m-a dus în altă țară la fiecare trei luni a fost să fac parte activ dintr-o comunitate. Așa că pentru a îmi umple acest gol, am aplicat la diferite centre de voluntariat și m-am tot documentat unde ar putea fi nevoie de mine în Craiova. Dacă ar fi să aleg, plăcerea mea ar fi să fac voluntariat ca și clovn pentru copii, dar evident că pot sa ofer orice sprijin are nevoie comunitatea”, povestește Radu.

„Mulțumesc lui Dumnezeu, niciodată nu am dus nicio lipsă pentru că am fost condus de o dorință sinceră de a descoperi și de a oferi. Puteam, cum am răspuns la întrebarea precedentă, să reușesc în diferite feluri să fructific financiar această activitate, dar prețul era prea mare. Nu putea rămâne o pasiune dacă trebuia să o fac independent de inspirația mea pe care o aveam la momentul dat. Acesta este motivul pentru care, venit în Craiova, nu am ales să mă angajez în domeniu, ci să fac voluntariat. Simt ca dacă o fac benevol, i se adaugă o nuanță de culoare legăturii mele cu cei mici și asta este tot ce îmi doresc”, își continuă Radu povestea.

Radu are ceva planuri, unele pe termen scurt, altele pentru viitorul mai îndepărtat. Momentan vrea să facă fericiți cât mai mulți copii, oferindu-le bucuria de a se distra alături de un clovn. Pentru mai târziu, tânărul și-a propus să călătorească în afara Europei.

„Pe termen scurt, este să îmi deschid cât mai multe uși pentru a-mi pune pasiunea și energia în serviciul comunității. Pe termen mediu pot doar să speculez, dar o idee este că voi continua să călătoresc undeva în afara continentului. Îmi doresc ca atunci când mă voi stabili definitiv undeva, lumea să nu mă mai distragă din a mă implica total în comunitatea în care trăiesc. Evident că probabil întotdeauna călătoria va rămâne o plăcere ce o voi putea împărtăși cu cei dragi”, încheie Radu povestea sa.

 

 

Articolul precedentDoi tineri răniți într-un accident produs în Coșoveni
Articolul următorUn autoturism condus de un bărbat băut a lovit un cap de pod şi a luat foc, la Gura Văii