Echipaje de polițiști, jandarmi, medici și pompieri au fost prezente, vineri după-amiază, într-o comunitate de romi din Slatina pentru a-i familiariza pe copiii de aici cu prezența și rolul lor. Totodată copiii au aflat ce trebuie să facă pentru a urma o astfel de carieră.

Iulian Paraschiv, unul dintre organizatori, a explicat că acţiunea are ca scop promovarea de modele în comunitate, dorind să trezească interesul copiilor pentru alegerea unei astfel de meserii. El a adăugat că de cele mai multe ori copiii romilor se sperie atunci când văd sau aud o maşină de poliţie şi chiar, înainte de eveniment, a fost rumoare în comunitate atunci când au apărut poliţiştii. Astfel de situaţii ar trebui să nu mai existe, credere reprezentantul romilor.

„Încercăm să venim în comunităţile cu romi, acolo unde copiii n-au ajuns poate să vadă niciodată o piesă de teatru, unde atunci când aud că vine poliţia se cam sperie – am văzut, în momentul în care am ajuns în comunitate că au existat câţiva copii care s-au speriat la acest gând. Să ştiţi că poliţia a venit ca să vă arate ce înseamnă să fii poliţist. Mulţi dintre voi, atunci când v-am întrebat ce vreţi să vă faceţi atunci când sunteţi mari, aţi spun că poliţişti. Acţiunea pe care o derulăm în Slatina este una prin care încercăm să venim cât mai aproape de copii”, a declarat Paraschiv.

El a adăugat că prin astfel de acţiuni se încearcă promovarea modelelor pentru romi, a celor plecaţi din această comunitate şi care, prin muncă şi perseverenţă, au ajuns sus, urmându-şi visul.

„Minoritatea romă este poate cea mai hulită, nu din România, ci din Europa. De cele mai multe ori se pune semnul de echivalenţă între noi, romii, şi infracţionalitate. Vrem ca, în cadrul acestor acţiuni, să arătăm şi modele. Am văzut că aici, în Slatina, există olimpici la matematică, la istorie, la chimie, elevi care vin de aici şi locuiesc în această comunitate. Acei copii trebuie sprijiniţi, trebuie să fie ajutaţi să-şi urmeze visele şi să ajungă să facă ceea ce îşi doresc şi culoarea pielii, apartenenţa etnică sau mediul social în care s-au născut să nu influenţeze”, a mai spus Iulian Paraschiv.

În a doua parte a zilei, romii au putut să vadă un spectacol de teatru, în aer liber, pentru mulţi dintre copii fiind prima dată când văd aşa ceva pe viu.

La eveniment a fost prezent şi liderul romilor din Olt, Sandu Curt, care a ţinut să le mulţumească oamenilor în uniformă pentru implicare.

„Mulţumesc tuturor celor care au venit la această întâlnire, care este deosebit de importantă. Mulţi dintre copiii noştri, chiar şi ai mei, n-au reuşit să vadă până acum o piesă de teatru. Le mulţumesc foarte mult domnilor de la pompieri, salvare, poliţie, jandarmerie, că ne-au acordat sprijinul şi au venit la noi, în cadrul acestei întâlniri”, a spus Curt.

Articolul precedentO familie din Dolj a dovedit că fructele de pădure nu cresc doar în zonele montane. „Zmeura Uriaşă”, proiect bio dezvoltat în comuna Daneți
Articolul următorCraiova, învinsă de CFR Cluj în supercupă