Aproximativ 21.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns în județul Dolj, în prima etapă de distribuire, reprezentanții Direcţiei de Sănătate Publică Dolj sfătuind populația să se vaccineze. Până la finele săptămânii trecute doar 3.000 de doljeni au făcut acest lucru, cei mai mulți dintre aceștia fiind angajați ai spitalelor și ai unitățile de ocrotire din județ.
Purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, dr. Ștefan Popescu a pecizat că la scurt timp după ce în depozitele instituției au ajuns primele 3.000 de doze de vaccin antigripal a sosit și lotul cel mare, de 21.000 de bucăți.
„Vaccin avem suficient, important este ca doljenii să înțeleagă rolul acestuia și să se vaccineze. Asta este cel mai important. Avem 21.000 de doze și vor mai veni. Referitor la vaccinarea antigripală a populaţiei din grupele la risc, vă comunicăm că până în data de 26 octombrie au fost imunizate 3.170 persoane”, a declarat Popescu.
Privitor la numărul virozelor respiratorii, săptămâna trecută s-au înregistrat 1.224 cazuri, 393 cazuri de pneumopatii acute şi niciun caz de gripă, vaccinarea reprezentând cea mai importantă metodă de prevenire a infecţiei şi, în special, a complicaţiilor datorate infecţiei gripale, potrivit specialiștilor.
„Vaccinarea este importantă în special pentru persoanele cu risc de complicaţii datorate gripei şi pentru persoanele care îngrijesc aceste persoane, care beneficiază de vaccinare gratuit prin cabinetele medicilor de familie. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane; gravide; medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt; toate persoanele cu vârsta egală sau peste 65 de ani, acestea sunt grupele de risc. În afara acestor grupe de risc, care beneficiază de vaccin gratuit, vaccinarea antigripală este utilă şi pentru celelalte persoane, care pot procura vaccinul din farmacii la preţuri accesibile”, a completat purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.