Premiera medicală de la Craiova, respectiv primul stent coronarian implantat unei paciente cu probleme cardiologice, trebuie să devină o obișnuință pentru zona Olteniei. Acesta este mesajul managerului Spitalului Județean de Urgență Craiova, Alin Demetrian, după reușita colegilor săi. 

Ceea ce s-a întâmplat, miercuri, în sala de operații a noii Clinici de Cardiologie din cadrul SJCU Craiova, este un pas pe care lumea medicală din Craiova ar fi trebuit să îl facă demult. Pentru medicul primar cardiolog, Paul Trașcă, cel care alături de medicul rezident Eugen Țieranu a făcut intervenția, astfel de proceduri reprezintă începutul unui drum cu încă multe neajunsuri.

Potrivit medicului Trașcă, lipsa de personal este marea problemă la ora actuală. “Deocamdată eu sunt singurul care lucrez pe așa ceva, împreună cu colegul meu, Eugen Țieranu, care m-a ajutat foarte mult. Este rezident în ultimul an. Numărul de medici ar trebui să fie mult mai mare. Din punctul meu de vedere pe partea de angiografie trebuie șase oameni. Sunt și alți colegi în pregătire, de aici, din zonă, care lucrează în spitale din București, dar și ei trebuie să vină aici”, a explicat dr. Trașcă. 

Pe lângă faptul că este nevoie de medici și asistenți foarte bine pregătiți, această parte medicală este și foarte costisitoare. “Vorbim despre o specialitate foarte scumpă, îți trebuie foarte mulți bani. Ca să demarezi o asemenea activitate îți trebuie să ai consumabile de zeci de mii de euro. Vorbim de lucruri de bază, nu de aparatură complexă. Mai sunt foarte multe lucruri de pus la punct și ne zbatem în fiecare zi”, a completat Trașcă. 

În prezent, activitatea de la Clinica de Cardiologie din cadrul Spitalului de Urgență Craiova o fac patru medici, dintre care doi sunt rezidenți. Ar fi nevoie de minim nouă medici, iar pentru acest lucru, managerul spitalului caută soluții. De asemenea se încearcă și achiziționarea celui de-al doilea angiograf, absolut necesar ținând cont de numărul mare de pacienți.

Până când vor fi rezolvate aceste aspecte, cazurile grave, cum sunt cele ale pacienților cu infarct acut, vor fi trimise la București. Momentan, la noua Clinică de Cardiologie nu se poate asigura permanența, după cum a anunțat medicul Paul Trașcă. 

Articolul precedentToți angajații unei primării din Gorj, în frunte cu edilul, cu lefurile diminuate
Articolul următorVin banii pentru Stadionul Municipal Târgu Jiu