Farmaciile din Dolj, atât cele din mediul urban cât şi din cel rural, se întrec în oferte mai ceva ca marile magazine din judeţ. Goana după clienţi şi implicit după profit transformă, astfel, farmaciştii şi asistenţii de farmacie în adevăraţi agenţi de marketing, care pun în aplicare strategii agresive de vânzare, resimţite tot mai des de către doljeni.

Tombolă cu premii în bani sau materiale sanitare, excursii în ţară sau peste hotare, consultaţii oftalmologice sau testări de glicemie gratuite, pachetele promoţionale de analize, acestea sunt găselniţe ale punctelor farmaceutice din judeţ pentru a-şi atrage şi fideliza clienţii.

Un tur al punctelor farmaceutice din Craiova şi nu numai demonstrează că farmaciştii şi asistenţii au strategii de marketing bine puse la punct, starea de sănătate a doljenilor şi lipsa lor de informare rotunjind considerabil conturile celor care deţin farmacii.

În mediul rural, aici activând nu mai puţin de 174 de unităţi farmaceutice şi oficine locale de distribuţie, potrivit unei situaţii a Casei de Asigurări de Sănătate Dolj, se întâmplă deseori ca farmaciştii să profite de lipsa de informaţie a pacienţilor şi să le ofere medicamentul cel mai scump dintre cele existente la raft şi care au aceeaşi substanţă activă. Variantele existente se enumeră doar dacă pacientul le solicită.

Ceva mai norocoşi sunt pacienţii pe care medicul de familie îi mai informează cu privire la variantele mai ieftine ale medicamentelor prescrise, cunoscut fiind faptul că în reţetă se trece substanţa activă. În caz contrar, farmacistul nu va fi niciodată interesat să ofere astfel de informaţii.

„La ora actuală, există o gamă largă de medicamente, care au acelaşi efect, dar au preţuri diferite. Farmacistul nu este interesat să ne spună, dar avem noroc că ne mai spune doamna doctor că putem să alegem şi pe cele mai convenabile la preţ. Eu ştiu că primează câştigul, dar nici pe noi nu ne dau banii afară din casă. Am 855 de lei pensia şi dau 250 de lei, lunar, pe pastile. Foarte geu mă descurc”, este mesajul unui craiovean, pe pagina de Facebook.

Nici în cazul farmaciilor din mediul urban, unde activează 152 de puncte farmaceutice, situaţia nu este una mai bună. Aici, concurenţa fiind mai mare, nici nu apuci să intri în farmacie că eşti asaltat cu fluturaşi publicitari sau cu informaţii despre tombola cu premii la care poţi participa cumpărând produse de o anumită valoare minimă.

„Vă ajut imediat cu informaţii, dar să vă spunem mai întâi despre ofertele noastre. Cumpărând de la noi acest unguent împotriva reumatismului, nou apărut pe piaţă, aveţi reducere de 20%. Păstraţi fluturaşul pentru a beneficia de reducere. Şi mai avem şi o tombolă la care puteţi participa dacă veţi cumpăra medicamente, pe un singur bon fiscal, de minimum 250 de lei. Daţi-mi reţeta, acum, vă rog”, aceasta este strategia uneia dintre farmaciile cu punct de lucru în cartierul Craioviţa Nouă.

 

 

Articolul precedentDoljul, locul al VIII-lea pe ţară la exporturi. Cele mai multe livrări de mărfuri au fost în Italia
Articolul următorSfârşit tragic pentru o femeie din Galicea Mare. A fost călcată de un utilaj folosit la lucrările de drumuri