Exporturile situează judeţul Dolj pe locul al VIII-lea pe ţară, potrivit unei situaţii întocmite la finele primului semestru din acest an de către reprezentanţii Direcţiei de Statistică Dolj, volumul acestora deţinând 3,8% din exporturile României.

Potrivit bilanţului Direcţiei de Statistică Dolj, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în primele şase luni ale anului curent, veniturile din activitatea de export au crescut cu 96,7%.

Din totalul produselor comercializate în afara ţării, cele mai multe provin din industrie, agricultura şi silvicultura situându-se la polul opus.

„Produsele industriale au reprezentat 95,7% în total exporturi, iar produsele din agricultură şi silvicultură au deţinut o pondere de 4,3%.  Pe locul I, ca pondere în total exporturi se situează exporturile de „Mijloace de transport” cu 69,4%. Pe locul al II-lea s-au situat exporturile de „Maşini, aparate şi echipamente electrice, aparate de înregistrat sau reprodus sunetul şi imaginile” cu 17,7% din total exporturi”, se arată în raportul Direcţiei de Statistică Dolj.

În ceea ce priveşte exportul produselor vegetale, judeţul Dolj a înregistrat o scădere în acest sens, comparativ cu situaţia de anul trecut.

„Exporturile din secţiunea „Produse vegetale” ocupă locul al III-lea cu 4,0% din total exporturi şi au scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017. În cadrul acestei secţiuni exporturile de „Cereale” au însumat 42.136 mii euro ceea ce reprezintă 98,3% din totalul secţiunii şi 3,9% din total exporturi, iar cele de „Cafea, ceai,mate şi mirodenii”, „Legume, plante, rădăcini şi tuberculi, alimentare” şi “Seminţe şi fructe oleaginoase, seminţe şi fructe diverse, plante industriale sau medicinale” au fost de 739 mii euro (1,7% din total secţiune şi sub 0,1% din totalul exporturilor)”, se mai arată în raport.

În primele şase luni din acest an, exporturile judeţului Dolj s-au îndreptat, în special, către Italia (25,2%), Germania (19,8%), Marea Britanie (17,7%), Franţa (7,8%), Spania (4,4%) şi Egipt (3,1%), importurile provenind din Germania (21,3%), Polonia (8,0%), Turcia (7,7%), Ungaria (7,0%), Cehia (6,9%), Italia (6,4%), Marea Britanie (6,2%), India (5,5%) şi Spania (5,3%).

Articolul precedentDoi craioveni, reţinuţi pentru contrabandă de ţigări – FOTO
Articolul următorMarketingul abuziv din farmacii, semnalat de tot mai mulţi doljeni