Bariere ruginite și, din lipsă de vopsea, pengelite cu bandă colorată-roșu, alb, în funcție de caz-, buruieni ce se întind de-a lungul șinelor, deși la începutul acestui an Regionala Craiova anunța că va cumpăra aproximativ șase tone de erbicid și tot mai multe informări privind reabilitările și modernizările ce vor avea loc…în viitor, aceasta este, în linii mari, situația trecerilor la nivel cu calea ferată din județul Dolj. 

Fie din lipsă de fonduri, fie dintr-o nepăsare totală, trecerile la nivel cu cale ferată din județul Dolj au ajuns un dezastru. O spun lucrătorii CFR pe care îi găsim în halte, care pentru a nu avea probleme cu superiorii, refuză să vorbească deschis despre aceste situații.

„Totul este vechi și putred. Barierele sunt mâncate de rugină. Se verifică sistemul acela care asigură ridicarea și lăsarea lor. Acelea se mai schimbă pentru că există risc să se desprindă în timp ce le punem în funcțiune. Sunt vechi. Unele bariere au mai fost schimbate, dar puține, comparativ cu ceea ce ar trebui făcut”, spun cei care de ani buni lucrează în sistem.

Veche și decorată cu autocolant roșu și alb, în loc de vopsea, este și bariera de la trecerea la nivel cu calea ferată din Portărești (situată între Giurgița și Cerăt), pe linia Craiova-Calafat, încă neelectrificată, care astăzi se găsește într-o avansată stare de degradare.

Tot aici, buruienile sunt bine crescute și se întind pe o distanță considerabilă de-a lungul șinelor de cale ferată.

Clădirea despre care nu ai crede că este funcțională, situată la câțiva metri de barieră, este imobilul unde mai multe persoane sunt nevoite să lucreze. Pentru că acolo este locul lor de muncă și astfel îndură condițiile respective, schimbând de ani buni, turele.

Zona este împânzită de bălării, deși, Regionala Craiova a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA a postat, în martie 2022, în sistemul electronic de achiziții publice, un anunț de licitație în procedură simplificată, ce are ca obiect „Erbicid lichid”.

„Valoarea totală estimată a contractului este de 276.640 de lei, echivalentul a peste 55.000 de euro. Este vorba de 5.600 de litri de Glifosat acid 360g/L, deci rezultă un preț unitar de 49,4 lei pe litru. Locul de executare a contractului este pe raza de activitate a secţiilor: L1 Piteşti, L2 Roşiori, L3 Râmnicu Vâlcea, L4 Drobeta Turnu Severin, L5 Târgu Jiu, L6 Craiova și Magazia Centrală de Mărfuri Craiova”, anunța la vremea respectivă Regionala Craiova.

Există și un proiect privitor la modernizarea liniei de cale ferată Craiova-Calafat, unde se găsește și Halta Portărești.

 

Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici ai obiectivului de investiţii „Reabilitarea liniei de tren Craiova – Calafat, componentă a coridorului Orient/Est –Mediteranean” a fost publicată în Monitorul Oficial în luna mai a anului trecut.

CITEȘTE ȘI: Plângere penală pentru reabilitarea termică a Spitalului Balş

Pe această linie sunt tronsoane pe care trenurile circulă şi cu 30 km/h, pentru că statul a abandonat întreţinerea căilor ferate, după cum se arată chiar în nota de fundamentare a hotărârii de Guvern.

„Analizându-se situația existentă, s-au constatat două mari categorii de probleme ce constituie adevărate impedimente pentru asigurarea unei infrastructuri de transport durabile și totodată ecologice, în contextul actual politic și economic, context în care se caută soluții pentru limitarea efectelor negative asupra mediului, induse de către activitățile antropice, concomitent cu nevoia crescândă de conectivitate și viteză de deplasare:

– Deficiențe induse de parametrii de proiectare și exploatare inițiali ai infrastructurii de transport (capacități);

– Deficiențe generate de starea de degradare a componentelor infrastructurii ca urmare a întreținerii precare cauzată, la rândul său, de insuficiența resurselor materiale, umane și financiare cu care se confruntă administratorul de infrastructură”.

Modernizarea liniei va dura 36 de luni şi va permite creşterea vitezei de circulaţie la 160 km/h pentru trenurile de călători (n.r. linia încă nu va fi dublată), în prezent, pe traseu fiind constatate numeroase probleme.

„Există prinderi şi joante la care materialul mărunt de cale este absent, uzat sau neutilizat corespunzător, Multe dintre traverse de beton prezintă fisuri, pe zona centrală, la partea superioară. Structurile de pod și podeț prezintă defecte structurale”, arată hotărârea.

Din acest punct nu se mai știe nimic despre stadiul lucrărilor, reabilitarea și modernizarea „urmând a avea loc”, după cum autoritățile s-au obișnuit să prezinte proiectele. Păcat de cele 14 gări cu elemente istorice, arhitecturale şi urbanistice de valoare. Din Magistrala Craiova-Calafat fac parte gările Craiova, Podari, Sălcuţa, Segarcea, Portăreşti, Afumaţi, Băileşti, Moţăţei, Boureni, Maglavit, Golenţi, Cobuz, Calafat şi Calafat Port.

 

 

 

Sursa: Realitatea de Dolj

Articolul precedentBobby Păunescu: „Este un risc major. Dacă Putin întinde coarda prea mult, o să-l scoată afară ai lui, din Moscova”
Articolul următorDolj: Copil de 12 ani, la volan, urmărire cu poliţia