Peste 500 de locuitori din comuna doljeană Argetoaia vor beneficia de servicii în domeniul educației, locuirii sau formării profesionale, în cadrul unui proiect în valoare de peste 16 milioane de lei derulat de Fundația World Vision România cu sprijinul a șase parteneri.
Potrivit reprezentanților World Vision România, proiectul îşi propune dezvoltarea sustenabilă a uneia dintre cele mai sărace comune din România prin reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială.
„Activitățile proiectului au ca beneficiari 180 de copii, care vor primi sprijin pentru creşterea accesului şi participării la educaţie, și 375 de adulți, pentru care se va oferi suport pentru acces şi menţinere pe piaţa muncii, dar și măsuri de susţinere şi promovare a antreprenoriatului în comunitate. Cele 555 de persoane din grupul țintă al proiectului vor benficia de intervenții pentru creşterea accesului la servicii medicale de calitate, dar și de îmbunătăţirea condiţiilor de locuit pentru persoanele cele mai vulnerabile – renovarea şi repararea locuinţelor degradate”, au transmis reprezentanții World Vision.
Proiectul „FACTIS – Fii actor pentru o comunitate transformată, integrată și sustenabilă!” este co-finațat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, are o durată de 3 ani (iulie 2018 – iulie 2021) și este implementat de Fundația World Vision România împreună cu Fundaţia Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN, Habitat for Humanity România – organizaţie care în prezent a devenit cel mai mare ONG din România în domeniul locuirii sociale, Fundația Policy Center for Roma Minorities (PCRM), Primăria Comunei Argetoaia, Şcoala Profesională Constantin Argetoianu și Asociația Centrul de Analiză și Inovare Economico-Socială (CAIES).
Unul dintre programele acțiunii este „Dezvoltarea şi implementarea Clubului de Educaţie Alternativă Argetoaia (CEA)”, program de educaţie non-formală şi remedială, menit să contribuie la dezvoltarea copiilor romi şi neromi aflaţi în situaţii de risc, inclusiv a celor care prezintă un risc crescut de abandon şcolar din cauza ratei mari de absenteism, a corigenţelor la diverse materii, ţinând cont de nevoile lor de învăţare şi de dezvoltare. În vederea participării la atelierele de educaţie non-formală şi remedială, copiii înscriși în proiect vor primi o masă caldă pe zi şi kit-uri educaţionale constând în rucsac, caiete, penar dotat, trusă de matematică și alte instrumente de lucru.
În prezent, cele 12 sate care fac parte din comuna Argetoaia înregistrează un nivel ridicat al vulnerabilităţilor socio-economice, conform unei cercetări realizate înainte de demararea proiectului.
„Amintim aici procentul însemnat de persoane inactive la nivelul fiecărui sat (în satul Novacu, procentul persoanelor de 16-64 de ani care nu sunt încadrate pe piaţa muncii şi nici nu se duc la şcoală este de 90%), accesul foarte redus la apă şi canalizare (în 10 din cele 12 sate nu există gospodării cu apă curentă în locuinţă din reteaua publică) şi accesul dificil la serviciile de sănătate de calitate”, au mai spus reprezentanții World Vision.