Craiovenii care locuiesc în blocurile cu opt sau zece etaje se plâng de faptul că lifturile vechi de zeci de ani au devenit un real pericol, nu puține fiind situațiile când ascensoarele rămân blocate între etaje sau nici măcar nu răspund comenzilor inițiale. Uzura și-a spus cuvântul, dar cu toate acestea reprezentanții Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune și Instalațiilor de Ridicat(ISCIR) susțin că dacă se face o întreținere corespunzătoare a ascensoarelor, acestea mai pot fi utilizate.

Conform unei situații întocmite la nivelul ISCIR București, dintre cele aproximativ 760 de lifturi care sunt montate în imobilele din Craiova, la ora actuală, cel mai vechi este ascensorul de la Spitalul Filantropia, montat în anul 1938.

În ceea ce privește firmele care se ocupă de întreținerea acestor lifturi, sunt 18 la număr, fiecare asociație de proprietari având încheiat un contract de întreținere a ascensoarelor.

Locatarii multor blocuri susțin că, în ciuda faptului că plătesc lunar o sumă pentru anumite reparații sau verificări, lifturile nu li se mai par sigure. „Dăm în fiecare lună, de familie, câte 30 de lei, pentru lucrări de întreținere a liftului. Anul trecut, am plătit peste 25.000 de lei pentru înlocuirea mai multor piese. Știm că sunt foarte scumpe, dar dacă tot dăm niște bani și ni se spune că se fac reparații, te aștepți să nu mai rămâi blocat în lift sau dacă îl chemi să urce sau să coboare, după caz. Noi periodic sunăm la firmă penru că sunt probleme. Am doi nepoți, dar nu am curaj să îi las să circule singuri cu liftul”, a spus locatarul unui bloc cu 10 etaje, din cartierul Craiovița Nouă.

Referitor la verificările stării tehnice a lifturilor, reprezentanții ISCIR București au menționat că acestea se pot efectua de către firmele autorizate, dar la nivelul municipiului Craiova președinții de asociație nu prea solicită acest lucru.

În ultimii șase ani nu au fost înregistrate accidente din cauza defecțiunilor, craiovenilor fiindu-le recomandat ca în momentul în care constată probleme de funcționare să le anunțe telefonic, sunând la numărul obligatoriu afișat în interiorul ascensorului, la stația de la parter cât și la avizierul asociației de proprietari, potrivit unei informări ISCIR.

Anul trecut, în Craiova, au mai fost autorizate în imobile nou construite nu mai puțin de 17 ascensoare.

Unul dintre cele mai grave accidente legate modul de funcţionare a lifturilor din Bănie rămâne cel din cartierul Lăpuş, când în anul 2005, o fetiţă a căzut în gol de la etajul nouă al blocului U10 şi a decedat.

Articolul precedentFOTO. Locuitorii municipiului Calafat reclamă mizeria din oraș și prezența câinilor fără stăpân la tot pasul. Autoritățile locale preocupate de petreceri câmpenești
Articolul următorProgramul „Școală după Școală”, tot mai solicitat în județul Dolj