Contractul de împrumut cu BERD, încheiat marți, de către reprezentanții Primăriei Craiova, are o perioadă de rambursare de 10 ani, timp în care se vor plăti și dobânzi, consultanții băncii fiind cei care au îndrumat municipalitatea craioveană cum să aloce suma de bani privind achiziționarea de autobuze.

Primarul Mihail Genoiu a spus, joi, într-o conferință de presă, că deși exista varianta cumpărării unor autobuze electrice, consultanții BERD care au fost la Craiova, pentru discuții, au venit cu recomandări în privința flotei de mașini, aceștia nefiind de acord cu trecerea în totalitate la mijloace de transport electrice.

„S-a găsit soluția unui pachet în care să intre clădirile și achiziția a până la 40 de autobuze noi și reabilitarea clădirilor despre care am vorbit. Nu se pot cumpăra autobuze electrice, cu acești bani, întrucât în urma discuțiilor cu o parte dintre consultanții BERD, cu cei care au fost la Craiova, ni s-a recomandat să nu schimbăm întreaga flotă dintr-o dată. De aceea ni s-a recomandat să optăm pentru Euro 6”, a explicat edilul Craiovei.

În ceea ce privește împrumutul făcut de către Primăria Craiova, are o perioadă de grație de trei ani și o perioadă de rambursare, în care se plătesc dobânzi, de 10 ani.

În prezent, parcul auto al RAT Craiova are 180 de autobuze și 17 tramvaie, 60.000 de persoane utilizând, zilnic, mijloacele de transport în comun, după cum a spus administratorul public al Craiovei, Sorin Manda.

Totalul investițiilor viitoare, în tot ceea ce presupune transportul în comun din Craiova, se ridică la suma de 80 de milioane de euro, însemnând atât achiziția de autobuze și tramvaie cât și partea de infrastructură(refacere depouri, garaje,  reabilitare căi de rulare).

„În următorii trei ani, atât din proiecte pe fonduri europene pe care Primăria Craiova le depune, parteneriatul cu MDRAP, aceste două credite, atât al nostru, cât şi cel viitor al RAT, dar şi din fonduri proprii, ale noastre şi ale operatorului de transport, undeva la 70-80 milioane euro vom investi în transportul în comun. De la achiziţia de autobuze 40 plus 10, plus cel puţin 35 electrice, 17 tramvaie, reabilitarea căii de rulare şi a firului de contact pe cele două tronsoane care nu au fost reabilitate, reabilitarea depoului şi a autobazei unu, staţiile de redresare şi abia atunci cred că vom putea spune că municipiul nostru va avea un transport public de calitate. Asta vine şi în urma noului plan de trafic de călători care a fost aprobat anul trecut şi este şi unul dintre argumentele pentru care am ales să luăm acest credit. Licitaţiile se vor face pe criterii BERD şi lucrurile se vor desfăşura mult mai repede decât se desfăşoară pe legislaţia naţionaşă, pe legislaţia fondurilor europene. Noi până la sfaârşitul anului viitor trebuie să înfiinţăm încă trei noi trasee şi atunci este foarte mare nevoie de aceste autobuze”, a precizat Manda.

 

Articolul precedentPodul Suspendat din Parcul „Nicolae Romanescu” din Craiova, reabilitat cu fonduri europene. Contractul a fost semnat
Articolul următorCopiii din Craiova, invitați să împodobească bradul de Crăciun