Tot mai mulți doljeni se plâng de faptul că recolta de struguri din acest an nu este nici prea generoasă și nici despre calitate nu poate fi vorba, fructele fiind putrede sau afectate de mucegai. Directorul Direcției pentru Agricultură Dolj, Adrian Popa, spune însă că probleme sunt doar acolo unde nu s-a intervenit cum trebuie și unde proprietarii suprafețelor de viță de vie au urmărit doar câștigul bănesc, nu și pașii necesari pentru a-l obține.
Situația dificilă a fost semnalată de către doljenii care au vii în gospodărie, terenuri nu foarte mari, și care nu și-au permis să investească în tratamentele ce se impun în anumite etape. Și mai sunt și doljeni care deși iau bani europeni pentru anumite suprafețe cultivate cu viță de vie nu acordă importanță tehnicii de cultivare, după cum spun specialiștii din domeniul agriculturii.
„La nivelul județului Dolj, nu s-a terminat recoltatul. În toate domeniile de activitate există o regulă: cine știe să facă treabă o face fără probleme, are succes la final, cine încearcă să facă doar bani mai dă câteodată și pe lângă. În condițiile acestui an, când a plouat foarte mult și au fost alternanțele cu temperaturi ridicate, apoi o perioadă foarte lungă de vreme rece când a fost vorba de înflorit, la vii, aici dacă nu a fost mâna specialistului și nu s-a intervenit cum trebuie, este firesc că sunt rebuturi. Cei care au acționat corespunzător și vorbim acum de acei doljeni care produc vin în cantități mari, care au cramele lor, nu au niciun fel de probleme. Problemele sunt mereu la cei care vor doar să facă bani, ci nu să facă tehnică. Anul nu este deloc rău, din acest punct de vedere, doar că în agricultură lucrezi cu ceva viu și este puțin mai dificil”, a explicat Popa.
În județul Dolj, cultura de viță de vie se întinde pe o suprafață de aproximativ 1.000 de hectare, un an bun însemnând o producție de trei și opt tone/hectar.