Preţurile practicate în magazine îi determină pe doljeni să ia cu asalt depozitele de cauciucuri second-hand, în speranţa că îşi vor putea echipa maşina pentru sezonul rece. Deşi nici comercianţii din târgurile de profil nu mai sunt dispuşi să negocieze, preţurile cauciucurilor second-hand rămân la jumătatea celor practicate în cazul celor noi. La rândul lor, vânzătorii de anvelope și administratorii vulcanizărilor abia fac față solicitărilor, declarându-se mulţumiţi de nivelul încasărilor.

Echiparea maşinilor cu anvelope de iarnă la mâna a doua rămâne opţiunea de bază a majorităţii doljenilor. Preţurile mari din magazine, acolo unde un cauciuc costă de la 200 de lei în sus, şi de la 250 de lei în cazul în care are şi jantă, îi determină pe şoferi să se orienteze către produsele second-hand.

Cei mai mulţi dintre şoferi au trecut deja pe la service-urile auto pentru a se pregăti de iarnă, stând ore bune la coadă pentru a-și rezolva problema.

„Am găsit nişte cauciucuri nemţeşti foarte bune, la un depozit second-hand. Atât de bine arată, de zici că sunt noi. Eu am fost ieri şi la un magazin din centru, dar la salariul meu nu îmi permit să dau 800, 900 de lei pentru patru anvelope. Aici le-am scos la 450de lei. Şi până acum tot cauciucuri la mâna a doua am avut şi nu am avut probleme”, a spus unul dintre doljenii prezenţi, luni, la unul dintre service-urile auto din Craiovița Nouă.

În ceea ce îi privește pe comercianți, dacă la începutul lunii octombrie încasările nu săreau de 5.000 de lei, în această perioadă trec lejer de 10.000-12.000 de lei/zi, mai ales în cazul celor care au la vânzare anvelope cu jante.

„Spre sfârşitul lunii trecute şi mai ales acum, lucrurile au început să se mişte bine. Am mai scăpat de munţii de cauciucuri pe care îi am în curte. Acum oamenii sunt nevoiţi să cumpere. Acum trei săptămâni făceam 4.000-5.000 de lei într-o zi de târg, iar acum ajung şi la 12.000 de lei. Mai ţinem şi noi la preţ, nu mai lăsăm mult, că altfel murim de foame. Preţurile sunt cuprinse între 60 şi 80 de lei la cauciucurile simple, în funcţie de dimensiuni, iar la cele cu jante pornesc de la 100 de lei şi ajung undeva la 140 de lei. Sunt foarte convenabile, mai ales că este vorba despre produse nemţeşti”, a explicat unul dintre comercianţi.

Sunt și șoferi, însă, care rămân adepţii anvelopelor cumpărate din magazin, chiar dacă le-au văzut şi pe cele expuse la vânzare în târgul auto sau în depozitele de profil. „Eu nu ştiu de unde spun ceilalţi că pot să aleagă. Am venit să văd cum stă treaba. Toate mi se par foarte uzate şi consider că nu îşi merită banii. Îmi ceruse pe un cauciuc, cu jantă, 120 de lei. Dau aproape dublu în magazin, dar am garanţia că le pot folosi câţiva ani. De acolo iau şi certificatul de conformitate, că nu se ştie ce îmi cere poliţistul în trafic”, consideră un alt şofer doljean.

Noi sau second-hand, un lucru este sigur: cauciucurile pentru iarnă sunt obligatorii şi în acest an.

Potrivit legii, şoferii sunt obligaţi să aibă maşinile dotate cu anvelope de iarnă atunci când circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Aşadar, utilizarea cauciucurilor de iarnă nu este condiţionată de o anumită perioadă de timp, ci doar de starea carosabilului. Important de ştiut, în acest context, următorul lucru: conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, reprezintă contravenţie, conducătorul auto riscând să rămână fără certificatul de înmatriculare, dar şi să plătească o amendă din clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 de puncte-amendă).

Potrivit oamenilor legii, singurele anvelope de iarnă acceptate sunt cele inscripţionate cu unul dintre simbolurile M+S, M.S., MS sau M&S.

Articolul precedentVal de viroze respiratorii în Dolj. Peste 18.500 de persoane s-au vaccinat antigripal
Articolul următorChinezii de la Huawei vor să transforme Craiova într-un „oraș inteligent”