Confirmarea virusului de pestă porcină în satul Comănicea din județul Dolj și mai ales decizia autorităților de a sacrifica porcii din această zonă au creat nu doar revoltă în rândul localnicilor din acest sat, ci și frică printre doljenii din comunele vecine. Astfel, de miercuri dimineață, locuitorii satelor Ciocane, Valea Fântânilor, Racovița, aparținând comunei Braloștița, au trecut la sacrificarea porcilor din gospodărie.

Comuna Braloștița din județul Dolj se află „peste deal” de comuna Secu, cum spun louitorii de aici, motiv pentru care oamenii au hotărât să își taie porcii pe care îi au în gospodării de teamă ca nu cumva virusul de pestă porcină să se fi extins și autoritățile județene să ia măsuri și în cazul lor.

Că au unul, doi sau chiar cinci porci, localnicii din Valea Fântânilor, Ciocane sau Racovița au trecut la treabă de la primele ore ale zilei de miercuri, sacrificarea porcilor fiind în plină desfășurarea și la ora emiterii acestei știri. Oamenii sunt supărați că au forțat puțin lucrurile, dar mai bine procedează așa decât să li se omoare animalele, spun aceștia.

„De azi dimineață se taie porci la noi în sat. Și în Ciocane și în Racovița situația este aceeași. Am doi porci și am sunat copiii să vină să îi tăiem. Suntem la al doilea. Cu o lună și ceva mai devreme, dar nu riscăm să îi pierdem. Dacă apare și la noi virusul?! Dacă or mai fi luat probe și vine vreo confirmare. Băgăm lăzile frigorifice în priză și ne luăm grija asta”, a spus un locuitor al satului Valea Fântânilor din comuna Braloștița.

În replică, autoritățile județene dau asigurări că ceea ce se petrece în satul Comănicea este un caz izolat. Prefectul județului Dolj, Narcis Purcărescu, a precizat că nu au mai fost prelevate probe din alte zone, că nu mai sunt suspiciuni, recomandându-le doljenilor să nu intre în panică.

„Nu este cazul să fie luate decizii de sacrificare a porcilor. Chiar nu trebuie să se recurgă la așa ceva. Între timp s-au mai liniștit și cei din Comănicea. Am stat de vorbă și oamenii au înțeles cum stau lucrurile”, a precizat Purcărescu.

 

 

 

 

Articolul precedentPercheziţii la braconierii din Dolj. Poliţiştii au confiscat 16 câini ogari – FOTO
Articolul următorAngajatori și muncitori amendați de ITM Dolj după ce au fost prinși lucrând ”la negru”