Profesori și elevi ai Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă ”Sf. Vasile” au participat la două activități  transnaționale de învățare, predare și formare în cadrul celor două proiecte Erasmus+ pe care le implementează.

În perioada 2-8 februarie, doi profesori și doi elevi cu dizabilități de auz au plecat la Nuremberg, Germania pentru cea de-a doua activitate de învățare din cadrul proiectului  TEAM – TOLERANT  EUROPEANS  ACHIEVE  MORE Nr.  2019-1-DE03-KA229-059670_3.

Echipe de elevi cu vârste și abilități diferite din Germania, Romania, Portugalia, Grecia, Letonia si Polonia au experimentat incluziunea reală petrecând câteva zile  împreună, câte o echipă într-o cameră, de  vârste și naționalități diferite, de același sex, într-un mediu diferit de cel școlar, tabăra Vorra,având de rezolvat în echipă provocări variate de ”team building”,  conviețuire laolaltă și mai ales de învățare a unor expresii în toate limbile partenerilor, fiecare elev fiind ”expert” în limba sa maternă.  Unii dintre elevi fiind cu  nevoi speciale,  fie ADHD (Germania), fie surzi (Romania)prin jocuri și activități de echipă au înțeles că succesul echipei nu se poate atinge decât prin sprijinul și contribuția fiecărui membru.

„Să învăț cinci expresii în germană, portugheză, letonă, greacă, poloneză și engleză mi se părea imposibil, dar echipa mea (verde) a fost extraordinară, am jucat atât de multe și variate jocuri, încât nici nu mi-am dat seama, cum la sfârșit învățasem tot” a spus Rosaura Firu, elevă în clasa a VIII-a cu surditate profundă.

Adelina Fota, colega ei a adăugat: „Mi-a plăcut să joc rolul profesorului,am fost atât de încântată  că și elevii și profesorii din celelalte țăriau invățat nu doar cele 5 expresii în limbajul semnelor românești, ci mult mai multe”.

Cei doi profesori însoțitori, Diana Stoica și Mihaela Filimon, au asigurat serviciile de interpret din limba engleză, limba de comunicare a proiectului, în limbajul semnelor și invers asigurându-se că fiecare mesaj recepționat/transmis a fost pe deplin înțeles de copii.

Un alt prooiect s-a derulat în perioada 16-22 februarie. Șase cadre didactice  au fost prezente la Bagheria, Italia pentru cea de- a doua activitate transnațională a proiectului ONE MISSION, ONE  VISION, ONE FOCUS Nr. 2019-1-RO01-KA229-063085_1 alaturi de colegii lor din țările partenere: Italia, Polonia, Turcia, Slovacia și Macedonia având ca scop principal  crearea unei rețele internaționale de cooperare, asistență  și schimb de experiență pentru profesori și părinți și perfecționarea  cadrelor didactice în domeniul psihopedagogiei speciale pentru a sprijini dezvoltarea și incluziunea  elevilor cu nevoi educaționale speciale prin instrumente suplimentare în domeniile predării diferențiate.

Școala gazdă, Istituto Comprensivo Statale ”Ignazio Buttitta”  a pregătit o serie de activități prin care a demonstrat cum elevii cu dificultăți de învățare pot urma cu succes cursurile într-o școală incluzivă, precum și ateliere de lucru pentru profesori.

„În școlile italiene elevii cu dizabiltăți sunt primiți cu bucurie în clase, profesorii, copiii și părinții sunt întotdeauna fericiți să aibă alături copii cu dizabilități, pentru că astfel, ceilalți copii au posibilitatea să se dezvolte în spiritul acceptării diversității umane, al toleranței și să-și exersese de timpuriu abilități de sprijin, mai importante decât performanțele academice;  incluziunea a devenit un proces atât de firesc!” a spus Florentina Cornea, director al CSEI ”Sf. Vasile”.

„Cele două proiecte Erasmus+ sunt o oportunitate uriașă atât pentru profesori cât și pentru elevi de dezvoltare profesională, personală, interculturală, dar și de valorizare a activității noastre la dimensiuni europene” a spus Mihaela Filimon, coordonatorul celor două proiecte.

 

Articolul precedent22 de comune din Dolj, cadastrate gratuit
Articolul următorParcuri închise din cauza vântului, la Craiova