Pe drumurile județene din Dolj, unele chiar europene, se face comerț după bunul plac al celor pe care nici avertismentele și nici amenzile polițiștilor nu pare a-i speria. Cât despre pericolul și disconfortul creat participanților la trafic, comercianții de ocazie nu le sesizează, ci dimpotrivă tot ei se consideră victimele celor care încearcă să pună punct acestui fenomen. Polițiștii din Dolj cunosc aceste aspecte, au dat amenzi și au confiscat mărfuri, fără niciun rezultat însă.

Fie că se merge pe ruta Craiova-Filiași, pe Drumul European 70, fie pe tronsonul ce face legătura dintre Craiova și Calafat, mesele sau mașinile cu legume și fructe, conserve pentru toamnă sau sticlele cu țuică, vin și vișinată, toate au apărut, în acest sezon, ca ciupercile după ploaie.

De exemplu, foarte mulți dintre cei care fac comerț pe marginea Drumului European 70, între Craiova și Filiași, sunt din comuna Coțofenii din Față. Aceștia au prins gustul negustorimii în primăvara acestui an, fără să le pese însă că sunt sau nu în legalitate. Zilnic, pe marginea șoselei pot fi găsite persoane mulțumite că procedând astfel nu plătesc niciun fel de taxe şi nici nu sunt nevoite să facă drumul până la una dintre pieţele craiovene. Mulți sunt minori și chiar dacă sunt trași la rost de către oamenii legii, revin pe stradă după trei sau patru zile.

În ceea-i privește pe polițiști, aceștia cunosc fenomenul. Chiar au acționat pe tronsonul dintre Craiova și Filiași, o ultimă astfel de activitate lăsându-se cu amenzi și confiscări de bunuri. „În urma abaterilor constatate de polițiști, au fost aplicate sancțiuni contravenționale conform Legii 12/1990 privind sancționarea faptelor de comerț ilicit. Valoarea sancțiunilor este de 3.000 de lei, fiind totodată confiscate aproximativ 300 de kilograme de legume și fructe, care erau comercializate în alte locuri decât cele stabilite de autoritățile publice locale”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, Cosmin Grădinaru.

Comerţul stradal nu este văzut cu ochi buni nici de către inspectorii sanitar-veterinari, cel puţin la nivel declarativ. Autorităţile în cauză susţin că produsele alimentare nu au certificate de calitate, că nu se cunoaşte măsura în care vânzătorii respectă normele de igienă, de la tranzacţii făcute după ureche până la intoxicaţii nemaifiind decât un pas.

Una peste alta, fie că vorbim despre comercianţii care stau cu un scăunel pe marginea străzii lângă măsuţa plină cu zarzavaturi, părând inofensivi, fie despre cei a căror tarabă aduc cu magazinele de legume-fructe, niciunul dintre aceştia nu e în acord cu legea. Pe lângă faptul că încalcă legea de comercializare a produselor, cei în cauză pot reprezenta un real pericol pentru participanţii la trafic.

Articolul precedentAnchetă la ApaRegio. Un șofer este acuzat că a golit o vidanjă plină cu dejecții în râul Jiu
Articolul următorSalvamontiștii gorjeni amenajează refugiu montan în Godeanu. Este primul din Gorj