Ziua de 9 Mai, cu o triplă semnificaţie pentru români, fiind Ziua Independenţei de Stat, Ziua Victoriei Coaliţiei în Al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei, a fost marcată și la Craiova. Autoritățile locale, județene, prefectul județului și politicienii din județ au depus coroane la Monumentul Eroilor Războiului de Independență din Craiova, acolo unde a avut loc o slujbă religioasă și o ceremonie militară.

Ca în fiecare an, evenimentul de la Craiova dedicat acestei zile a început cu intonarea Imnului de Stat al României, moment urmat de ceremonia religioasă, după care prefectul de Dolj, președintele Consiliului Județean Dolj și primarul municipiului Craiova au ţinut alocuţiuni privind evocarea semnificaţiilor zilei.

Imediat după alocuțiuni, a urmat depunerea de coroane, manifestarea încheindu-se cu defilarea Gărzii de Onoare.

Pe parcursul istoriei, data de 9 mai a marcat evoluția României de trei ori, respectiv proclamarea independenţei de stat a României la 9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 şi Ziua Europei.

Proclamarea independenţei statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranităţii otomane. Cel de-al doilea eveniment care marchează ziua 9 mai, este în anul 1945, când Aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european. Totodata, în fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

Articolul precedentFetiță de 9 ani, din Dolj, accidentată mortal de o mașină
Articolul următorSubvenția pentru tomate, schimbată. Fermierii doljeni vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a-și valorifica produsele