Aparatura medicală veche de 10 sau chiar 15 ani existentă în multe dintre secțiile Spitalului Județean Clinic de Urgență Craiova va fi înlocuită cu una adecvată, conducerea unității spitalicești amintind aparatele pentru tratarea pacienților arși, laparoscopul de la Chirurgie III, echipamente pentru Secția Urologie, aparate de radiologie și un CT modern.
Pe lista investițiilor se găsește Clinica de Chirurgie Plastică a SJCU Craiova, aparatele vechi de 10 ani necesare pentru tratarea pacienților arși urmând să fie înlocuite. Acum, medicii vor primi două aparate electrodermatom, necesare pentru realizarea transplantului de piele, informează conducerea SJCU Craiova.
De asemenea, Clinica de Fizioterapie urmează să primească trei aparate de electroterapie.
„Electroterapia este o formă de terapie care constă în folosirea curentului electric pentru stimularea țesuturilor, cu scopul vindecării diferitelor afecțiuni sau al recuperării anumitor funcții pierdute ale organismului. Specialiștii consideră că electroterapia poate menține durerea sub control și contribuie la accelerarea procesului de vindecare”, se arată în comunicatul remis de SJCU Craiova.
La cel mai mare spital din Oltenia, medicii din Clinica Chirurgie III sunt nevoiți să lucreze cu un laparoscop vechi de 15 ani. Pentru acest segment fost achiziționat un turn chirurgie laparoscopică de ultimă generație, care va ajunge în perioada imediat următoare în spital.
„Succesul laparoscopiei ca metodă chirurgicală rezidă în faptul că medicul poate să vadă și să opereze în interiorul abdomenului pacientului prin intermediul a trei sau patru incizii mici, de doar 5-10 milimetri, prin care este introdus tot instrumentarul chirurgical. Chirurgia efectuată printr-o astfel de tehnică minim-invazivă este mai puțin traumatică, necesită o spitalizare mai redusă și permite o recuperare mai rapidă”, informează specialiștii.
Totodată, pentru clinica de Gastroenterologie a fost achiziționată o trusă de endoscopie digestivă superioară și inferioară de ultimă generație.
Cunoscut este și faptul că „Urologia” spitalului a fost vitregită în ultimii ani în ceea ce privește achiziția de aparatură medicală. Conducerea spitalului a făcut demersuri pentru dotarea cu aparate necesare desfășurării actului medical. Astfel, clinica urmează să primească un sistem de endourologie joasă și înaltă. Endourologia permite rezolvarea patologiei litiazice, tumorale și a altor boli urologice, fără a mai fi nevoie de incizii mari și deschiderea pacientului.
Se va mai rezolva și o foarte veche problemă a unității medicale ce ține de îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru angajați. Este vorba de amenajarea la demisolul spitalului a unui număr de 1.093 de vestiare și grupuri sanitare. Consiliul Județean Dolj a demarat o licitație în acest sens, iar lucrările vor începe în luna martie a anului viitor.
Totodată, Policlinica Sportivă și laboratorul din cadrul policlinicii au fost dotate cu echipamente medicale extrem de necesare, cunoscut fiind faptul că mii de sportivi din şase judeţe vin aici pentru testările necesare.
Toate aceste investiții se fac cu fonduri din bugetul Consiliului Județean Dolj, în paralel fiind derulate și achiziții cu bani de la Minsiterul Sănătății. Una dintre acestea este referitoare la o hotă pentru prepararea citostaticelor necesară în compartimentul de Oncopediatrie.
O altă achiziție este cea pentru dotarea centrului de hemodializă cu aparate de dializă și aparate de tratare a apei, dar și cum fotolii noi pentru pacienții care fac dializă.
Clinica de Neonatologie primește aparate de ventilație, dar și echipament pentru screening auditiv. Pentru clinicile de Chirurgie I și II, dar și Clinica de Chirurgie plastică au fost cumpărate lămpi de operație noi, iar pentru ATI aparate noi de anestezie. Ecograful vechi de 15 ani din clinica de Nefrologie este înlocuit cu unul performant, extrem de util pentru asigurarea unui diagnostic corect.
Totodată, în proces de achiziție, sunt și alte aparate precum cel de radiologie mobilă, dar și un ecograf necesar în UPU și unul în clinica de Reumatologie.
Din anul 2008 nu au mai fost achiziționate echipamente de sterilizare la SJU Craiova. Acum este în licitație achiziționarea unei stații de sterilizare extrem de importantă pentru combaterea infecțiilor nosocomiale.
Pentru clinica de Chirurgie Buco-Maxilo-Facială se află în derulare o achiziție extrem de importantă. Clinica urmează să fie dotată cu aparatură care acum nu există și care odată ajunsă în spital va duce la abordarea unei noi patologii frecvent întâlnite în rândul populației, legate de articulația temporo-mandibulară. Totodată, clinica va fi dotată și alte aparate extrem de necesare pentru eficientizarea tratamentelor chirurgicale din cadrul traumatismelor și patologiei tumorale cervico-faciale.
În procedură de licitație sunt și mai multe mese de operație, electrocautere pentru clinicile de cardiologie, monitoare pentru nou-născuți, echipamente pentru laboratorul de anatomie patologică.
Tot în procedură de achiziție în derulare sunt două aparate de radiologie și un CT modern.
„Pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale de înaltă performanță, spitalul are în derulare și o procedură de achiziție, cu finanțare de la Ministerul Sănătății în vederea achiziționări a două aparate de radiologie, cât și a unui CT modern, cu 128 sclice-uri ce va permite efectuarea unor tomografii de înaltă rezoluție, absolut necesare dezvoltării unui act medical de calitate”, mai informează reprezentanții SJCU Craiova.