Conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Jiu luat decizia, luni, după cele constatate în teren, să continue monitorizarea şi intervenţia în zona Preajba, din județul Dolj, unde în data de 12 august a avut loc accidentul de tren încărcat cu biodiesel.

Potrivit reprezentanților ABA Jiu, monitorizarea se face cu agenţi hidrotehnici, intervenindu-se cu buldoexcavator, un autocamion, o autoultilitară şi un autoturism de teren, după ce la începutul acestei săptămâni se convenise ca angajații instituției să se retragă de pe teren şi GFR să preia în totalitate acţiunea de depoluare.

Conducerea ABA Jiu a dispus, totodată, ca GFR să înlocuiască barajele absorbante (din geotextil), localizate la gropile din aval de barajul acumulării de la Preajba şi împrăştierea unei noi cantităţi de material absorbant ce urmează a fi îndepărtat, după impreganare, cu ajutorul buldoexcavatorului din dotarea ABA Jiu.

„Administraţia Bazinală de Apă Jiu a continuat pe tot parcursul zilei de 27 august 2018 monitorizarea şi acţiunea de pompare a apei clare, curate, din groapa săpată, impermeabilizată cu geotextil, la punctul de la Preajba şi dirijarea acesteia în aval. S-a administrat de către reprezentanţii GFR material absorbant în acumularea Preajba (în balta rămasă în urma pompării apei curate din acumulare). De asemenea, GFR a continuat ieri, cu o cisternă vidanjă, vidanjarea apei în amestec cu biodiesel provenită de la vagoanele deraiate căzute în râpă, în zona podului CF de la Cârcea amestecul fiind transportat la RELOC S.A. Craiova şi depozitat în cisterne vagon. Se acţioneaza în continuare, monitorizându-se tot sectorul cuprins între aval pod CF Cârcea şi amonte Preajba”, au transmis reprezentanții ABA Jiu.

Circulaţia feroviară în zonă a fost dată peste cap după incidentul din 12 august, când un tren cu 23 de vagoane, încărcat cu biodiesel, a deraiat între localităţile Malu Mare şi Banu Mărăcine. Şase vagoane au căzut într-o râpă, iar locomotiva şi primul vagon au rămas pe podul rupt.

Conform reprezentanților CFR, se estimează că circulația feroviară în zonă va fi reluată în septembrie. „Lucrările de înlăturare a materialului rulant aflat pe fir I al viaductului Cârcea vor fi terminate până la data de 4 septembrie 2018. După degajarea zonei unde s-a produs evenimentul (firul I), circulaţia feroviară va putea fi reluată pe firul II, în condiţii de siguranţă“, anunță CFR.

 

 

Articolul precedentS-a semnat contractul de execuţie pentru modernizarea DJ 606C, proiect de peste 10 milioane lei
Articolul următorRestanțierii din Craiova rămân fără apă