Paradă prin centru municipiului, concurs pentru desemnarea celei mai autentice ii, atelier de confecționat bluze din in sau borangic, spectacol oferit de către renumiți artiști olteni, așa va fi sărbătorită, la Craiova, „Ziua Universală a Iei”. Este al patrulea an când în Bănie, se va marca acest eveniment, Craiova participând astfel la promovarea iei românești. Toate activitățile se vor desfășura în data de 22 iunie, parada fiind seara, la orele 19.30.
„Ziua Universală a Iei” se sărbătorește din anul 2013, comunitățile românești din întreaga lume având grijă să marcheze acest moment. „Între tradiție, identitate națională și modă, ia tradițională românească – din in sau borangic – a câștigat tot mai mult teren în ultimii ani, cucerind lumea. După ce pictori celebri au surprins-o în operele lor, iar designeri de renume au inclus-o în colecții pe care le poartă și vedetele de la Hollywood, ca Nicole Kidman, Halle Berry ori Kate Moss, românii și-au dat seama cât de valoroasă poate fi ia traditională. Din 2013, de Sânziene, se sărbătoreşte şi „Ziua Universală a Iei”, marcată de comunităţile româneşti din toată lumea. De trei ani, deși promovează costumul popular prin fiecare spectacol prezentat, artiștii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” au celebrat ia în cadrul unui eveniment de sine stătător, intitulat „Craiova se îmbracă în ie”. Evenimentul, organizat sub egida Primăriei Craiova s-a bucurat, în fiecare an, de un real succes”, a menționat purtătorul de cuvânt al Ansamblului Folcloric Maria Tănase din Craiova, Mihaela Smarandache.
Al patrulea an, în Craiova
La Craiova, această manifestare a ajuns la cea de-a IV-a ediție. Evenimentul este programat pentru data de 22 iunie. „Pentru că ne dorim ca și în 2018 Craiova să se alăture sutelor de oraşe din România și de peste hotare care promovează ia, bluza românească, pentru a deveni un brand de ţară recunoscut pe toată planeta, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al Municipiului Craiova, vom organiza pe 22 iunie, a IV-a ediție a evenimentului <<Craiova se îmbracă în ie>>”, a completat Smarandache.
Atelier de confecționat ie, paradă, concurs și muzică populară
În cadrul evenimentului, începând cu ora 10.00 și până la finalul manifestării, va fi organizat un atelier de confecționat ie, cu meșterul popular Mira Tantam. Seara, la ora 19.30 are loc „Parada iei”, ce se va desfășura pe traseul: Piaţa Mihai Viteazul, Oficiul de Cadastru Dolj, Centrul Vechi, Piața „Frații Buzești”. La paradă vor participa ansamblurile de amatori din județul Dolj, această acțiune fiind urmată de concursul la care se va premia cea mai autentică ie și cea mai fotogenică apariţie îmbracată, bineînţeles, în ie. Din program nu avea cum să lipsească muzica populară, iubitorii horelor și sârbelor oltenești bucurându-se, la ra 20.30 de spectacolul oferit de artiștii: Petrică Mîțu Stoian, Constantin Enceanu, Livia Celea Streață, Mihaela Sultan Streață, Ceata lui Streață, Taraful lui Macu de la Pârâul de Pripor, Liviu Olteanu și Taraful din Grecești.