Problema celor trei aparate computer tomograf (CT) din cadrul Spitalului Județean de Urgență Craiova, cunoscut fiind faptul că în acest moment niciunul nu funcționează și cea legată de posibilitatea de a se face tromboliză în această instituție va fi rezolvată cât mai repede posibil, potrivit unui comunicat de presă remis de către conducerea SJCU Craiova.

Aparatele computer tomograf s-au defectat treptat, două în luna martie a acestui an și cel de-al treilea, în luna iulie.

„Vă asigurăm este urgentată rezolvarea celor două probleme, care acum sunt în atenția publică, dar și a altor situații neplăcute de care pacienții se lovesc. Prin urmare, trebuie știut că în ceea ce privește situația celor trei CT-uri, în anul 2018 din cele trei aparate CT deținute de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, două nu aveau contract de back-up pentru situația în care se defectau. În luna martie 2019 s-au defectat ambele aparate din cauza suprasolicitării, o suprasolicitare apărută din cauza faptului că aparatele de radiologie clasică (achiziționate în anii ’80) nu au funcționat, din anul 2017, iar toate explorările radiologice au fost preluate de aparatele CT. Unul dintre acestea s-a reparat într-un interval de timp de 72 de ore și s-a demarat imediat și procedura de achiziție pentru servicii de back-up, unde nu s-a prezentat însă nici un ofertant”, se arată în comunicat.

S-a încercat o colaborare cu Centrul de Imagistică al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, dar nu se asigura permanența.

„În această situație, conducerea actuală a spitalului a apelat la Centrul de Imagistică al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, fiind cel mai apropiat centru de SCJU Craiova care avea aparat CT, însă nu s-a putut încheia un contract de colaborare pentru că instituția a motivat imposibilitatea asigurării serviciilor medicale pe aparatul CT și noaptea, în weekend-uri sau în timpul sărbătorilor legale, iar SCJU Craiova are obligativitatea de a asigura în permanență acest serviciu pacienților. În data de 02 iulie 2019 ultimul tomograf care mai funcționa în Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova s-a defectat și nu a mai putut fi reparat”, se mai arată în comunicat.

Până la sfârșitul lunii septembrie, două dintre aparatele CT vor deveni funcționale.

„Ca soluție temporară, până la repararea celor trei CT-urilor s-a încheiat un contract, în urma unei proceduri de licitație, cu Prima Medical și concomitent s-a demarat și procedura de licitație piese de schimb pentru CT-uri, aceasta urmând să se deschidă pe data de 28.08.2019, iar finalizarea procedurii de achiziție anticipăm că va fi la sfârșitul lunii septembrie, când două din cele trei aparate CT vor deveni funcționale”, mai spun reprezentanții unității medicale.

„Menționăm că, în cadrul serviciului de Radiologie a fost reparat la sfârșitul lunii iulie 2019 aparatul de osteodensitometrie, aparat care era nefuncțional din anul 2017. De asemenea, la sfârșitul  anului 2018 a fost demarată procedura de achiziție a unui aparat de radiologie clasică din surse proprii și din fondul de dezvoltare, în ideea de a reduce costurile și de a evita să mai fie utilizate în mod excesiv aparatele CT. Această procedură a fost finalizată în data de 01.03.2019, aparatul urmând să fie pus în funcțiune până la sfârșitul acestei luni”, se mai arată în comunicat.

Pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale de înaltă performanță, spitalul are în derulare și o procedură de achiziție, cu finanțare de la Ministerul Sănătății în vederea achiziționări a două aparate de radiologie, cât și a unui CT modern, cu 128  sclice-uri ce va permite efectuarea unor tomografii de înaltă rezoluție, absolut necesare dezvoltării unui act medical de calitate.

De asemenea, potrivit comunicatului, reprezentanții spitalului au definitivat procedura privind Programul Acțiuni Prioritare pentru tratamentul pacienților cu accident vascular cerebral acut. Astfel, se poate face tromboliză și la SJCU Craiova.

„Trebuie știut că în acest moment reprezentanții spitalului au definitivat procedura privind Programul Acțiuni Prioritare pentru tratamentul pacienților cu accident vascular cerebral acut. Încă de la începerea programului și de la includerea spitalului în acest  program  fibrinoliza/tromboliza a fost posibilă în spital. Decizia de inițiere a tratamentului este însă a medicului neurolog de gardă și a coordonatorului  de program! Este important de menționat că Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova are linie de gardă 24/24 h, atât pentru neurologie cât și pentru terapie intensivă și pat alocat pentru situația în care un pacient are nevoie de spitalizare pentru efectuarea de tromboliză”, conchid reprezentanții SJCU Craiova.

Articolul precedentIncendiu de proporții într-o comună din județul Dolj. FOTO
Articolul următorScandal la Craiova, terminat cu vandalizarea unui tavan al Spitalului județean