O campanie de informare şi prevenire a accidentelor rutiere produse pe fondul neatenţei la volan, în special a folosirii telefonului mobil, a fost demarată, joi, în judeţul Dolj. 

Poliţiştii rutieri împreună cu cei de la prevenire le-au reamintit șoferilor despre riscurile utilizării telefonului în timp ce se află la volan.

Prin Ordonanţa de Urgenţă 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, actualizată, conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul mersului, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip ,,mâini libere”.

Şoferii trebuie să fie conştienţi că, pe lângă faptul că încalcă legea atunci când utilizează telefonul mobil la volan, pun în pericol atât vieţile lor cât şi ale celorlalţi, mai spun reprezentanţii IPJ Dolj.

Din aceasta săptămână, mai exact, începând cu data de 12 octombrie, ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mişcare, este interzisă și se sancționează cu amendă de la 6 la 8 puncte-amendă, adică o sumă ce poate varia de la 870 de lei până la 1.160 de lei și cu aplicarea sancțiunii complementare de 4 puncte de penalizare.

Cu amendă cuprinsă între 6 şi 8 puncte amendă vor fi sancționați și conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere.

Mai mult decât atât, în momentul în care conducătorul unui vehicul încalcă o regulă privind circulația vehiculelor în timp ce ține în mână sau folosește telefonul ori un alt dispozitiv mobil, va fi sancționat cu 4-5 puncte-amendă și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile.