Pesta porcina africană continuă să reprezinte un fenomen de actualitate, chiar dacă, statistic, situația nu mai este la fel de dramatică, ca în urmă cu câteva luni. Sunt în continuare peste 500 de focare active, în special în sudul României. ANSVSA  a publicat o hartă a situației actuale, dar și o dezmințire cu privire la informația privind posibila interzicere a creșterii suinelor de către populație.

Conform celei mai recente actualizări a situatiei pestei porcine africane, anunțată de ANSVSA, la momentul actual>

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 237 de localități din 25 de județe, cu un număr de 528 de focare (dintre care 5 focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații de tip A). În 11 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 596.838 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 3.210 de cazuri la mistreți.

Imagine

Conform statisticilor (vezi harta) cele mai multe focare active (n.m. roșu pe hartă) se află, la momentul actual, în sudul României, iar județul Teleorman este cel mai afectat ( 203 de focare în gospodăriile populației și 539 de cazuri la mistreți). În Dâmbovița sunt,în continuare, 15 focare (dintre care un focar într-o exploatație comercială și un focar într-o exploatație de tip A) și 87 de cazuri la mistreți.

În ceea ce privește despăgubirile acordate populației, ANSVSA informeaza că au fost despăgubiți 14.955 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 405.014.370 de lei.

În Dâmbovița, de exemplu ,au fost plătite despăgubiri pentru 65 de exploatații din cele 71 afectate în valoare de 4.284.890 de lei; Cele mai multe despăgubiri, la nivel național, s-au acordat în județul Tulcea (pentru 1.173 de exploatații dintr-un total de 1.187 de exploatații în valoare de 46.625.920 de lei;).

De la începutul acestui an, în Europa, pe lângă România au fost diagnosticate focare de PPA în: Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia și Ucraina și Grecia.

Deasemnea ANSVSA anunță că:

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor nu interzice și nu limitează creșterea porcinelor în gosposdăriile populației din România. ANSVSA a pus în dezbatere publică, conform procedurii legale, un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de bună practică în creșterea porcinelor, acestea fiind benefice pentru creșterea suinelor în sistem gospodăresc (nonprofesional), dar și pentru dezvoltarea micilor ferme comerciale și a celor industriale.

Asigurăm toți cetățenii crescători de porci – gospodăria populației, fermă de tip A, fermă comercială – că vor putea crește porci în România, cu respectarea măsurilor de biosecuritate specifice formei de organizare.

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară

Articolul precedentGabriel Oprea, la Reuniunea Regională a organizațiilor UNPR din zona Oltenia
Articolul următorPacientă de la Neuropsihiatrie Craiova, găsită înecată