Andra va susţine un recital, la finalul cele de a XXXIV-a ediţii a Fetivalului Naţional „Sărbătoarea Iilor” de la Cezieni, proiect cultural dedicat Centenarului, desfăşurat sub genericul „ROMÂNIA 100”, în perioada 5-24 iunie.

Această ediție a sărbătorii este finanțată integral de către Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale și beneficiază de identitatea vizuală a European Year of Cultural Heritage EYCH 2018. Festivalul a primit 570.000 lei, cea mai mare sumă dintre proiectele din ţară.

Potrivit programului oficial al festivalului, sâmbătă, 23 iunie 2018, de la ora 15.00, o serie de personalități din România din domeniul etnologiei și etnografiei vor dezbate la Cezieni, la Căminul Cultural, în cadrul Simpozionului Național „România – 100 de ani de la Marea Unire. Ia – document incontestabil al identităţii naţionale şi perenităţii poporului român”.

Apoi, duminică, 24 iunie 2018, în ziua de Sânziene, cu începere de la ora 13.00, are loc jurizarea iilor noi după care, de la ora 15.30 va avea loc Parada națională a Costumelor Populare la care sunt invitate perechi din toate zonele reprezentative din punt etnografic de pe tot cuprinsul României.

De la ora 16.00, pe Stadionul comunei are loc celebra Horă a iilor în care se prind toate purtătoarele de ii înscrise în concurs pentru ca juriul să le poată vedea și selecta pe cele mai reprezentative pentru cele trei secțiuni ale concursului: ii vechi tradiționale, ii noi tradiționale și ii de stradă.

Începând cu ora 17.00 va avea loc un spectacol folcloric cu o largă participare de soliști consacrați: Anișoara Popescu, Cătălin Pandurescu, Constantin Enceanu, Petrică Mâțu Stoian, Nicolae Furdui Iancu și taraful său, Steliana Sima, Mariana Ionescu Căpitănescu.

La ora 20.45 va avea loc Festivitatea de premiere a iilor după care, la ora 22.00 pe scena amplasată pe stadionul comunei va avea loc un recital susţinut de Andra.

Începută de inginerul Tudor Dănacu în anul 1974, după un obicei al Principesei Brâncoveanu care a premiat cele mai frumoase ii cusute de femeile din sat între anii 1920-1947, Sărbătorea Iilor de la Cezieni s-a constituit ca o formă de rezistență a frumosului și tradiției locale la tot ce însemna falsitate și kitsch.

Anual, sute de ii pleacă din Cezieni atât în țară, cât și peste hotare, demonstrând că arta milenară a cusutului este încă vie și că va dăinui multă vreme de acum încolo.

La această ediție vor avea loc expoziţii de ii şi costume populare autentice, simpozionul tematic – „România – 100 de ani de la Marea Unire. Ia – document incontestabil al identităţii naţionale şi perenităţii poporului român” (23 iunie 2018, ora 15.00), un târg de meşteșuguri populare, o paradă națională a portului popular, hora iilor, festivitatea de premiere (24 iunie 2018, cu începere de la ora 13.00).

 

2018 este și Anul European al Patrimoniului Cultural (European Year of Cultural Heritage – EYCH 2018). Obiectivul general al Anului este de a încuraja împărtășirea și aprecierea patrimoniului cultural al Europei, de a crește gradul de conștientizare a istoriei și a valorilor comune și de a consolida sentimentul apartenenței în spațiul european comun.

 

Institutul Național al Patrimoniului a selectat Festivalul Național „Sărbătoarea iilor” de la Cezieni ca fiind relevant a se desfășura în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural 2018.

 

Articolul precedentAlro Slatina, scoasă la vânzare de patronii ruşi
Articolul următorFurtunile au produs pagube în trei localităţi din Olt