Legumicultorii din județul Dolj au ieșit cu roșiile la vânzare, cei mai mulți dintre aceștia optând pentru piețe din București, Timișoara sau Cluj datorită prețului mai ridicat, după cum chiar aceștia susțin.
Cei care au ales să vândă roșii, în această perioadă, și în Craiova, s-au orientat către piața din Craiovița Nouă, din Brazdă și Piața Centrală.
Potrivit consilierului asistent din cadrul Direcției pentru Agricultură a județului Dolj, Alexandra Iovănescu, roșiile provin de la producători din Desa, Poiana Mare sau Ișalnița.
O mare problemă a cultivatorilor rămâne importul de legume, comercianții preferând să cumpere roșii de peste hotare, prețul fiind mai scăzut decât cel cerut de producători.
„În această perioadă, există roșii românești pe piețele din județul Dolj, atât la producători cât și la comercianți care achiziționează de la producători. Roșiile românești se pot găsi în Craiova, în piața din Craiovița, în piața din Brazdă și în Piața Mare, în timp ce în celelalte piețe situația este diferită: prețul roșiilor de import este mai scăzut față de prețul roșiilor românești, și, din acest motiv, comercianții aleg, în această perioadă, achiziționarea celor de import”, a explicat Iovănescu.
Motivul pentru care producătorii doljeni se orienteză către piețe din alte zone ale țării este prețul mai ridicat practicat acolo.
Marius Velea, producător de legume din Desa, va duce roșiile la Cluj, acolo unde, spune acesta, le va vinde angro, într-o primă fază, cu 10 lei/kilogram.
„Suntem foarte mulțumiți de producția de roșii. Mâine culegem și ne pregătim pentru Cluj. Noi acolo vindem, cu ridicata. Luni ajungem cu ele în piața. Se vând cu 10 lei/kilogram, dacă le dăm angro. După roșii urmează ardeiul. Sperăm să fie un sezon bun, că de muncit muncim”, a spus legumicultorul doljean.
Această „migrare” a cultivatorilor de legume o confirmă și reprezentanții Direcției pentru Agricultură a județului Dolj.
„Majoritatea producătorilor din Dolj își vând marfa pe piețele din București, din vestul țării și din Ardeal, totul datorită prețului mai ridicat al produsului”, a conchis Alexandra Iovănescu.