Cel mai mic procent de oameni care lucrează la un computer în ţările Uniunii Europene se află în România, Bulgaria și Grecia, arată datele publicate de Agenţia Europeană de Statistică Eurostat, citată de agenția Rador. Mai exact, în 2022, ponderea angajaţilor cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani care au folosit dispozitive digitale pentru munca lor în aceste trei ţări a fost de doar 12%.
În același timp, imaginea generală pentru Uniunea Europeană arată că aproape 30% (mai precis, 28,5%) dintre lucrători (cu vârste cuprinse între 15-74 de ani) au răspuns afirmativ la întrebarea dacă munca lor este în totalitate sau parţial legată de utilizarea dispozitivelor digitale (calculatoare, smartphone-uri, televizoare etc).
Țările în care această pondere este cea mai mare sunt Luxemburg (47%), Țările de Jos și Suedia (41% fiecare). În ansamblu, se pare că mai mult munca femeilor decât a bărbaţilor este legată de utilizarea dispozitivelor digitale.
Acest lucru este evident și din defalcarea pe grupe de vârstă. Angajaţii din ţările UE care au vârsta de 30 și 44 de ani folosesc cel mai mult dispozitive digitale. Dintre angajaţii acestei grupe de vârstă, 36% dintre femei și 29% dintre bărbaţi au folosit dispozitive digitale integral sau parţial în munca lor. Ponderea lucrătorilor și angajaţilor „digitali” scade la grupa de vârstă 45-59 de ani (31% femei și 23% bărbaţi) și scade și mai mult în rândul angajaţilor cu vârste cuprinse între 60 și 74 de ani (24% femei și 19% bărbaţi).
Eurostat vorbește și de o relaţie directă cu nivelul de educaţie: cu cât lucrătorii și angajaţii sunt mai educaţi, cu atât au folosit (în totalitate sau parţial) dispozitive digitale în munca lor în 2022.
Iar în rândul persoanelor cu un nivel de educaţie scăzut sau mediu, din nou mai multe femei folosesc computerele: 10% dintre femeile cu studii reduse își petrec tot timpul sau majoritatea timpului de lucru folosind dispozitive digitale, faţă de 8% dintre bărbaţi; 28% dintre femeile cu studii medii erau în aceeași situaţie faţă de 16% dintre bărbaţi.
Cu toate acestea, tendinţa se inversează în rândul persoanelor cu studii superioare, unde femeile au o pondere de 44%, iar bărbaţii – 47%.
Sursa: G4media.ro